Επιμένει για τα ΣΔΙΤ των σκουπιδιών η κυβέρνηση

SDIT goverment
Διαβάστε επίσης

Παρά την εμπλοκή που έχει προκύψει από την ΕΕ και την αναστολή των διαγωνισμών για τα 4 ΣΔΙΤ της Αττικής, η κυβέρνηση επιμένει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, θα πέσουν υπογραφές για όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που θα γίνουν με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης μιλώντας σε σχετική ημερίδα, δήλωσε βέβαιος ότι θα υπογραφούν εννέα συμβάσεις αξίας 650 εκατ. ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι 4 ΣΔΙΤ της Αττικής για τις οποίες έχει ανοίξει πόλεμος με την Περιφέρεια που δεν τα θέλει άλλα και με την ΕΕ η οποία διαπιστώνει πρόβλημα με όλες τις συμβάσεις αφού έρχονται σε σύγκρουση με τις κοινοτικές οδηγίες. Ήδη το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει το πάγωμα κάθε χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για έργα διαχείρισης περιβάλλοντος ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλλει και πρόστιμα.

Οι συμβάσεις προβλέπουν συγκεκριμένες ποσότητες σκουπιδιών και ρήτρες υπέρ των ιδιωτών σε περίπτωση μικρότερων ποσοτήτων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ. Μάλιστα, απο τον περασμένο Απρίλιο η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος ζήτησε απο όλες τις Περιφέρειες την αλλαγή του σχεδιασμού, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει γίνει, πλην της Αττικής όπου η νέα Περιφερειάρχης ξεκίνησε ήδη την διαδικασία.

Τα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα διεκδικούν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας. Ο συνολικός τζίρος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 2,2 δισ. ευρώ.

Παλαιότερα άρθρα: