Επιμένει η Κομισιόν στο 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή τίποτα, η κυβέρνηση «ελπίζει» ότι θα τα καταφέρει

moskovisi2808
Διαβάστε επίσης

Επιμένει η Κομισιόν να μπλοκάρει τον κλιμακούμμενο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τον, επίτροπο οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί να απαντά σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και καθιστά παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

«Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του με ημερομηνία 21/10/15 ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Σήμερα το πρωί ωστόσο μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, δήλωσε στη δημοσιογράφο ότι ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει να συμφωνηθεί ο κλιμακούμενος συντελεστής ΦΠΑ, όπως τον έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Σε διευκρινιστική ερώτηση αν στην κυβέρνηση βλέπουν κάποια σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση, πάντως η ίδια κράτησε επιφυλάξεις τονίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή πόσο πιθανό είναι να το πετύχουν.

Πάντως την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομικών έχει επιφορτιστεί ε το επιπλέον βάρος να βρει τα ισοδύναμα του μέτρου του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα οποία φαίνεται να ανέρχονται σε 400 εκατομμύρια ευρώ. Αν το υπουργείο δεν τα καταφέρει και οι εταίροι επιμείνουν θα πρέπει να επιβληθεί ολόκληρο το 23% σε όλο το φάσα της ιδιωτική εκπαίδευσης.

Παλαιότερα άρθρα: