Επίσημη πλέον η εμπλοκή της Ευρωβουλής στο ελληνικό πρόγραμμα

Πόσες έδρες λαμβάνουν τα ελληνικά κόμματα στην Ευρωβουλή
Διαβάστε επίσης

Την επισημοποίηση της εμπλοκής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε ο Μάρτιν Σουλτς, σε ενημέρωση που παρείχε στους προέδρους των πολιτικών ομάδων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σούλτς στη Σύνοδο των προέδρων, ο αντιπρόσωπος της Κομισιόν στο Eurogroup θα ενημερώνει, τακτικά, πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όλες τις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος, καθώς επίσης, ότι αναμένεται -την ερχόμενη εβδομάδα- η οριστικοποίηση των όρων εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος, ανέφερε ο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Παράλληλα με αυτή την ανακοίνωση, η Κομισιόν φέρεται να ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ και του ευρώ (αναμόρφωση ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενίσχυση των εργαλείων της οικονομικής διακυβέρνησης και ενιαία εκπροσώπηση της Ευρωζώνης από τον πρόεδρο του Eurogroup), οι οποίες αγνοούν πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία υιοθέτησης των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη.

«Η μεγαλύτερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί τον μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό στην ΕΕ, στο ελληνικό πρόγραμμα, αποτελεί ένα μικρό θετικό βήμα. Ωστόσο, η απόφαση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, να προχωρήσουν μόνοι τους τα επόμενα βήματα της ΟΝΕ είναι απαράδεκτη και μας πηγαίνει δύο βήματα πισω. Οι διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης απαιτούν διαφάνεια και δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Παλαιότερα άρθρα: