Η ασφάλεια στο επίκεντρο της επίσκεψης του βασιλιά της Σ. Αραβίας στην Ινδονησία

s_arabia_indonesia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman προσγειώθηκε σήμερα Τετάρτη σε μια στρατιωτική αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, δίνοντας το έναυσμα στην διάρκειας ενός μήνα περιοδεία του σε όλη την Ασία.

Πρόκειται για την πρώτη σχετική επίσκεψη εκ μέρους Σαουδάραβα μονάρχη εδώ και χεδόν πέντε δεκαετίες, στο πλαίσιο της οποίας τα δύο έθνη πρόκειται να υπογράψουν σύμφωνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με Σαουδάραβα απεσταλμένο στην Ινδονησία.

Η κοσμική Ινδονησία έχει εντείνει όλο και περισσότερο τις ανησυχίες της στον τομέα της ασφάλειας, έπειτα και από τις πολυάριθμες επιθέσεις κατά το περασμένο έτος, για τις οποίες κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ έχει επιστρατεύσει τουλάχιστον 9.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για την επίσκεψη του Σαουδάραβα μονάρχη.

Ο βασιλιάς Salman θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Joko Widodo και συνακόλουθα θα παραστεί σε δεξίωση προς τιμήν του. Θα συναντηθεί, επίσης, με θρησκευτικούς ηγέτες και θα επισκεφθεί το μεγαλύτερο τέμενος της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Istiqlal πριν μεταβεί στο Μπαλί.

Η Ινδονησία φιλοδοξεί να προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή επενδύσεων από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αν και το ταξίδι θα επικεντρωθεί, πέρα από τον τομέα της ασφάλειας, στην οικοδόμηση πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών αλλά και στην προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η Σαουδική Αραβία έχει ως στόχο να ανοίξει περισσότερα ισλαμικά σχολεία στην Ινδονησία, τα οποίο θα διδάσκουν τη θρησκεία χρησιμοποιώντας την αραβική γλώσσα, ενώ παράλληλα σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των υποτροφιών για τους φοιτητές.

Η επίσκεψη του βασιλιά στην Ινδονησία λαμβάνει χώρα την ώρα που περιθωριακές ομάδες ισλαμιστών αυξάνουν την επιρροή τους και μουσουλμάνοι ηγέτες υιοθετούν ολοένα και αυστηρότερες γραμμές σε ισλαμικά ζητήματα, σε αντίθεση με την παραδοσιακά μετριοπαθή ισλαμιστική Ινδονησία.

Σε επεισόδιο που σχετίζεται με τις ως άνω εξελίξεις στο ζήτημα του ριζοσπαστικού Ισλάμ, η ινδονησιακή αστυνομία σκότωσε τη Δευτέρα ένοπλο, αφού ο τελευταίος πυροδότησε μια μικρή βόμβα στην πόλη Java της Bandung. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι διερευνούν κατά πόσον είχε δεσμούς με ριζοσπαστικά δίκτυα φίλα προσκείμενα στο Ισλαμικό Κράτος.

Να αναφερθεί ότι ο βασιλιάς Salman, ξεκίνησε τη μακροσκελή του περιοδεία στη Μαλαισία και κατόπιν της παραμονής τους στην Ινδονησία, πρόκειται να τη συνεχίσει στο Μπρουνέι, την Ιαπωνία, την Κίνα, τις Μαλδίβες και την Ιορδανία.

Πηγές: Reuters, New York Times

Παλαιότερα άρθρα: