Κυπριακό: Επιστολή Κοτζιά στον ΟΗΕ για το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου

kotzias-708
Διαβάστε επίσης

Επιστολή Κοτζιά στον ΟΗΕ για τον ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του Οργανισμού για το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες,έθεσε θέμα για τον ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό, Έσπεν Άϊντα, στην οποία, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», καταγγέλλει πως ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού «ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην επιστολή του, με ημερομηνία 7 Απριλίου 2017, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εκθέτει τους προβληματισμούς του για την αποστολή Άϊντα, ο οποίος, όπως σημειώνεται, «υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι ο Έσπεν Άϊντα, παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες, διαδίδοντας ότι επί του θέματος των τεσσάρων ελευθεριών υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ισχυριζόμενος πως οι διαφωνίες εντοπίζονται σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου ο Ν. Κοτζιάς, σε ομιλία του στη Λευκωσία, είχε χαρακτηρίσει – χωρίς να τον κατονομάσει – τον Ε. Άϊντα, ως «λομπίστα» της Τουρκίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, τονίζει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που η Λευκωσία δεν είναι ικανοποιημένη από τις δημόσιες δηλώσεις του Έσπεν Άϊντα».

Ο Μ. Χριστοδουλίδης δηλώνει ότι η εμμονή της “Αγκυρας στην αξίωση για εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Τούρκους υπηκόους, μετά την επίλυση του Κυπριακού, «έχει μολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων».

Παλαιότερα άρθρα: