Επιτέλους απλουστεύονται οι άδειες για εστίαση, τουρισμό και τρόφιμα

torismos
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Στην χώρα έχουν δημιουργηθεί πολλές χρονοβόρες διαδικασίες που ορισμένες φορές ακόμα και ένα απλό ζήτημα για να διευθετηθεί θέλει μέρες και συνήθως απαιτεί πολύ χρόνο, πράγμα που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους πολίτες και τους αποθαρρύνει από το να δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Φυσικά δεν είναι ο μόνος ούτε ο βασικότερος παράγοντας, αλλά σίγουρα έχει και αυτό την σημασία του.
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Υφυπουργός αρμόδια για τα ζητήματα της βιομηχανίας προσπάθησε σε συνάντηση που έχει να προτείνει μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης σε ότι αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις εστίασης.

Αναλυτικότερα, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε η Υφυπουργός κ. Τζάκρη με τους δημοσιογράφους γνωστοποίησε τα πρώτα της βήματα στον τομέα της βιομηχανίας:

1. Διατηρείται ο “νόμος Χατζηδάκη” για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ ορισμένες από τις τροποποιήσεις που θα γίνουν δεν θα αλλάζουν τη “φιλοσοφία” του που είναι “πρώτα η έναρξη της δραστηριότητας και μετά η αδειοδότηση”, ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις.

2. Ετοιμάζονται υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα απλουστεύουν και θα καταργούν δικαιολογητικά για την αδειοδότηση επιχειρηματικών κλάδων. Μετά το πρώτο κύμα που είχε προηγηθεί επί διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ακολουθούν οι τομείς του τουρισμού, των τροφίμων, της εστίασης και των ορυκτών. Ρόλο καθοριστικό θα παίξει και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα είναι και πάλι σύμβουλος του υπουργείου για τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπονται άλλωστε και από το μνημόνιο.

3. Άμεσα η ΔΕΗ ξεκινά την εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μειώνεται η τιμή του ρεύματος σε αυτές όταν λειτουργούν σε ώρες μη αιχμής.

4. Συστήνεται άτυπο συμβουλευτικό όργανο ώστε φορείς εκπροσώπησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων να συνδιαμορφώσουν τη νέα βιομηχανική πολιτική. Σύμφωνα με την ίδια θα επιλεχθούν και κλάδοι που θα έχουν προτεραιότητα σε αυτό το νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

5. Ανήγγειλε κίνητρα για τη μεταποίηση, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακόμη, η υφυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του ΣΕΒ για τη σύσταση άτυπου συμβουλευτικού οργάνου, στα πρότυπα της Γαλλίας, όπου ιδιωτικοί φορείς και εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων θα εκπονήσουν μακροπρόθεσμο σχέδιο βιομηχανικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Η κ. Τζάκρη επανέλαβε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη μεταποίηση και για αυτό άλλωστε, όπως είπε, μετά από 20 χρόνια θέσπισε το υπουργικό χαρτοφυλάκιο για τη βιομηχανία. Τόσο η ίδια όσο και ο κ. Φέσσας τάχθηκαν υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Εν κατακλείδι, σίγουρα πρέπει να γίνεται σκληρή κριτική σε κάθε Κυβέρνηση, ώστε να γίνονται γρήγορα αντιληπτά τα λάθη και να επιδιορθώνονται. Παρόλα αυτά μία θετική κίνηση της νέας Κυβέρνησης είναι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης στους τομείς των τροφίμων, της εστίασης και του τουρισμού.

Παλαιότερα άρθρα: