Έπρεπε να ήμασταν πιο αυστηροί πριν το δεύτερο κρούσμα Έμπολα

EBOLA PATIENT
Διαβάστε επίσης

Το δεύτερο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ, η νεαρή νοσοκόμα στο Ντάλας που βρισκόταν στην ομάδα φροντίδας του Λιβεριανού που είχε προσβληθεί και τελικά κατέληξε, έχει εντείνει τις ανησυχίες σε όλη τη χώρα για το εφιαλτικό ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού.

«Μπορούσαμε να είχε στείλει μία πιο αυστηρή ομάδα πρόληψης μολύνσεων» στο Ντάλας, λέει ο επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Δρ Τόμας Φρίντεν.

O Λευκός Οίκος από την πλευρά του, που υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της CDC, ανέφερε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο κινητοποίηση επιπλέον κεφαλαίων για την αντιμετώπιση του ιού. Παράλληλα, το ζήτημα του Έμπολα θα απασχολήσει και τηλεδιάσκεψη του Ομπάμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας.

Ο Φρίντεν διαβεβαίωσε ότι κάθε νοσοκομείο έχει τα μέσα να φροντίσει ασθενείς αλλά επιβάλλεται τεράστια προσοχή πρωτίστως του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Μετά την υπόθεση της νοσοκόμας, ο Φρίντεν ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα «άμεσης αντίδρασης Έμπολα», με προσωπικό που θα εφαρμόζει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στη φροντίδα κρουσμάτων.

«Μπορούσαμε να είχαμε στείλει μία τέτοια ομάδα και να ήμασταν πιο λεπτομερείς στη συνεργασία μας με το νοσοκομείο από την πρώτη ημέρα για το πώς έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση» είπε σε σχέση με το πρώτο κρούσμα.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Φρίντεν είχε τονίσει ότι «ουσιαστικά, κάθε νοσοκομείο μπορεί να αντιμετωπίσει τον Έμπολα, δεν χρειάζονται ειδικά δωμάτια» είχει πει πριν από δύο εβδομάδες ο Φρίντεν. «Χρειάζεται μόνο ένα δώματιο με ιδιωτικό μπάνιο και κυρίως ενδελεχής, αυστηρή εκπαίδευση και εξοπλισμός για να διασφαλιστεί πως η φροντίδα θα δίνεται προσεκτικά για να μην τεθεί σε κίνδυνο το προσωπικό» είχε πει.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο τη χορήγηση πρόσθετων κεφαλαίων για αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού Έμπολα, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο διευθυντής του Λευκού Οίκου για θέματα προϋπολογισμού, Σον Ντόνοβαν.

Ο Ντόνοβαν δήλωσε ότι το αίτημα αυτό θα υποβληθεί στο Κογκρέσο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Προσδοκούμε ότι θα έχουμε συζητήσεις με το Κογκρέσο σχετικά με τις πρόσθετες ανάγκες», δήλωσε ο Ντόνοβαν.

Ορισμένα από τα διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονται για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, συμπεριλαμβανομένων των 30 εκατ. δολαρίων που εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα για να χορηγηθούν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, λήγουν στις 11 Δεκεμβρίου.

Ο Ντόνοβαν αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με το ποσό που απαιτείται από τις διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ηγούνται της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του ιού. «Ήδη εξετάζουμε τις ανάγκες των υπηρεσιών. Προφανώς η κατάσταση εξελίσσεται και σκοπός μας είναι να αξιολογούμε καθημερινά την κατάσταση ώστε να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις ανάγκες που θα έχει η εκάστοτε υπηρεσία», είπε.

Παλαιότερα άρθρα: