Έρευνα Bloomberg: Το 71% των οικονομολόγων βλέπει Grexit το 2016

bd5feb2c96816a0f8b12f41fe49d1182_XL
Διαβάστε επίσης

Σε δύο συμπεράσματα, ένα θετικό και ένα ανησυχητικό, κατέληξε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg μεταξύ 34 οικονομολόγων.

Αρχικά, το 70% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζήσει άλλο με τον κίνδυνο της εξόδου από το κοινό νόμισμα, χάρη στο τρίτο πακέτο στήριξης, αρκεί η Αθήνα και ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσουν σε μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, ο Πίτερ Ντίξον της Commerzbank, εξηγεί: «Δίχως κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, το πακέτο δεν θα είναι ποτέ μεγάλο. Το να δίνεις περισσότερα δάνεια σε μια χώρα που δεν μπορεί να τα αποπληρώσει, είναι σαν να επιβεβαιώνεται η ερμηνεία που δίνει ο Αϊνστάιν για την παράνοια: να προσπαθείς να κάνεις το ίδιο πράγμα συνέχεια και συνέχεια περιμένοντας να καταλήξεις σε διαφορετικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με το 71% των οικονομολόγων, η κουβέντα γύρω από το Grexit θα επανέλθει ξανά μέσα στο 2016, καθώς το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ και εν ολίγοις ανεφάρμοστο από τον Αλέξη Τσίπρα. Τα εγγενή ελαττώματά του θα φανούν άμεσα, μέσα στο 2016, και τότε η έξοδος από το ευρώ θα προβάλλει ως εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, τονίζεται στην έρευνα.

Παλαιότερα άρθρα: