Ερντογάν: Τα ονόματα αλλάζουν η πολιτική μας μένει ίδια!

erdogan
Διαβάστε επίσης

Την τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έδωσε σήμερα στην Άγκυρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, μπροστά σε περισσότερα από 30.000 μέλη του AKP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων πως «τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Τα ονόματα αλλάζουν σήμερα, αλλά η ουσία, η αποστολή, το πνεύμα, οι στόχοι και τα ιδεώδη παραμένουν».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας ανέθεσε σήμερα την ηγεσία του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κινήματός του στον δελφίνο του, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποσχόμενος ότι θα συνεχισθεί η πολιτική που εφαρμόζεται από το 2002 και πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο κόμμα του.

«Η υπόθεσή μας ανέκαθεν απομόνωνε τις προσωπικές φιλοδοξίες, την αλαζονεία, το μίσος και το φθόνο. Η υπόθεσή μας δεν θα αλλάξει αύριο, ούτε θα εγκαταλειφθεί το μέλλον», προσέθεσε ο Ερνοτγάν, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί αύριο Πέμπτη πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το AKP είναι το πέμπτο παιδί μου. Έφθασε ο καιρός να πούμε στο επανιδείν. Ξέρετε πόσο μου είναι δύσκολο να φύγω. Όμως θα παραμείνω σε επαφή μαζί σας, ίσως λιγότερα συχνά από πρώτα», προσέθεσε ο επί έντεκα χρόνια επικεφαλής της κυβέρνησης. Η ομιλία του συνιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος AKP, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, έκανε πολλούς να δακρύσουν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη με το 52% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να διατηρήσει τα ηνία της χώρας ενισχύοντας τις προνομίες του αρχηγού του κράτους. Την περασμένη εβδομάδα, όρισε τον νυν υπουργό του επί των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, έναν από τους στενούς συνεργάτες του, για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του AKP και στη θέση του πρωθυπουργού.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν κατήγγειλε αυτούς που έχουν ήδη χαρακτηρίσει «μαριονέτα» του τον διάδοχό του. «Θα ήθελα να επιμείνω σ’ αυτό. Ο Νταβούτογλου δεν είναι προσωρινός. Πρέπει να το γνωρίζουν όλοι». Η υποψηφιότητα του 55χρονου Νταβούτογλου πρόκειται να εγκριθεί επισήμως από τα μέλη του AKP μέχρι το τέλος της ημέρας.

Παλαιότερα άρθρα: