Ερντογάν σε Τραμπ: Αν δεχθούμε επίθεση θα απαντήσουμε

YPG-Efrin
Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία θα απαντήσει άμεσα, εάν δεχθεί επίθεση από την Συριακή Κουρδική Πολιτοφυλακή YPG, δήλωσε σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν, στον Τραμπ, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Ουάσινγκτον.

Είχε προηγηθεί η έγκριση, από πλευράς Τραμπ, ενός σχεδίου ενίσχυσης του YPG, που ολοένα κερδίζει έδαφος προς τη Ράκκα, το οχυρό του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, γεγονός που επισκίασε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, παρόλο που ο Ερντογάν δεν επέκρινε ευθέως την κίνηση αυτή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρεσβεία, ο Ερντογάν υπογράμμισε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία η Άγκυρα θεωρεί ως επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που εδώ και δέκα χρόνια έχει εξεγερθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Τους είπα ξεκάθαρα ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση από του Κούρδους εναντίον της Τουρκίας, θα εφαρμόσουμε τους δεσμευτικούς κανόνες δικαίου χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν», ανέφερε η εφημερίδα Sabah επικαλούμενη τα λόγια του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν λάβει τις αποφάσεις τους σχετικά με το θέμα της επιχείρησης στη Ράκκα και ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, δεδομένης της συμμετοχής του YPG.

«Τους είπαμε πως δεν θεωρούμε υγιές να συνεργαστούμε με μια τρομοκρατική οργάνωση ώστε να δώσουμε τη λύση στη Ράκκα», ανέφερε ο Ερντογάν, αλλά δήλωσε ότι αναμένει πως θα δοθεί και στην Τουρκία ένας ρόλος σε σχέση με τη Συρία. «Πιστεύω ότι θα χτυπήσουν στην πόρτα μας για το θέμα της Συρίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παλαιότερα άρθρα: