«Έρχεται» το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νοσοκομείο στην Ελλάδα

nosokomeio energeiaka aytonomo
Διαβάστε επίσης

Το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα με ενεργειακή αυτονομία θα είναι σε λίγους μήνες το Παπαγεωργίου χάρη στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης της οποίας εγκαινίασε το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Στολίδι για τη Μακεδονία και για το ΕΣΥ» χαρακτήρισε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο κ. Κοντοζαμάνης τονίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί μοντέλο για όλα τα νοσοκομεία λόγω της εξαιρετικής απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ αλλά και γιατί πρωτοπορεί με την μονάδα που θα του εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία. Πρόσθεσε ακόμη ότι βούληση του υπουργείου Υγείας είναι να στηρίξει το Παπαγεωργίου αλλά και όλα τα νοσοκομεία και ότι παρά τις Κασσάνδρες το ΕΣΥ στέκεται στα πόδια του.

Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μηχανή εσωτερικής καύσης η οποία θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τη θερμότητα της μηχανής και των καυσαερίων θα ζεσταίνει νερό σε θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν του 90 βαθμούς Κελσίου. Θα έχει δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1.600 KW που αντιστοιχεί με το 76% της μέγιστης ζήτησης στις ώρες αιχμής των εργάσιμων ημερών λειτουργίας του Νοσοκομείου και θερμικής ισχύος περίπου 1.400.000 kcal/h, που είναι επαρκής για να θερμάνει πλήρως το χειμώνα 8-10 τετραώροφες πολυκατοικίες. Το συγκρότημα θα διαθέτει και έναν ψύκτη προσροφητικού τύπου,ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες θα αξιοποιεί για την παραγωγή ψυχρού νερού κλιματισμού το θερμό νερό, που δεν θα χρειάζεται για θέρμανση.

«Σήμερα είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ξεκινάμε το έργο με μία αξιόπιστη εργοληπτική τεχνική εταιρεία, που αναμένεται να το θέσει σε λειτουργία την προσεχή άνοιξη. Η σύμβαση φτάνει στο ποσό των 2.209.080 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, έναντι του αρχικού προϋπολογισμού που ήταν περίπου 3.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Περιμένουμε μία ετήσια εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας της τάξης του 20-22%, δηλαδή 600.000-700.000, ευρώ ετησίως» ανέφερε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, Βασίλης Παπάς.

Πρόσθεσε δε ότι στο Νοσοκομείο ήδη λειτουργεί wi-fi για να μπορούν ασθενείς και επισκέπτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα ανέφερε ότι πολύ σύντομα οι θάλαμοι νοσηλείας θα αποκτήσουν τηλεοράσεις ενώ τον προσεχή Μάρτιο θα λειτουργήσει το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα PET/CT για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Παλαιότερα άρθρα: