Έρχονται εκλογές στην Ισπανία: Οι Podemos εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβέρνησης

PODEMOS_547_355
Διαβάστε επίσης

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας κατηγόρησε σήμερα τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ηγέτη του κόμματος Podemos ότι «τορπίλισαν» τις τριμερείς διαπραγματεύσεις –με το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos– για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία.

«Σήμερα ο (Πάμπλο) Ιγκλέσιας και το Podemos έκλεισαν την πόρτα στην αλλαγή που ανέμεναν εκατομμύρια Ισπανοί», είπε ο εκπρόσωπος του PSOE Αντόνιο Ερνάντο, μετά την ανακοίνωση του Ιγκλέσιας ότι θα συμβουλευτεί τη βάση του κόμματος προκειμένου να αποφασίσει αν θα απορρίψει ή θα αποδεχθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα που προτείνουν οι Σοσιαλιστές και το Ciudadanos. Το δημοψήφισμα, μεταξύ των μελών του Podemos, αναμένεται ότι θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο διάστημα 14-16 Απριλίου.

Το ερώτημα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους του Podemos είναι αν θέλουν να στηρίξει το κόμμα μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των κεντρώων ή μια «κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει η αριστερά και το PSOE. Ο Ιγκλέσιας άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που επιλέξουν την πρώτη επιλογή, την οποία ο ίδιος απορρίπτει, θα αναλάβει τις «ευθύνες» του, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για παραίτηση. Οι πιθανότητες πάντως για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι από την Πέμπτη το Ciudadanos έχει διακηρύξει ότι οι διαφορές του με το Podemos παραμένουν αγεφύρωτες.

Το βράδυ της Πέμπτης το PSOE, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι το Podemos με το Ciudadanos, κόμμα με το οποίο ο Ιγκλέσιας αρνιόταν μέχρι τώρα να διαπραγματευτεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όμως σήμερα το πρωί και τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση αυτή απέτυχε. Ο Ιγκλέσιας τόνισε μάλιστα ότι οι συνομιλητές του απέρριψαν αυτομάτως τις προτάσεις του.

«Βγήκαμε πολύ απογοητευμένοι από τη συνάντηση αυτή», είπε ο Ιγκλέσιας, προσθέτοντας ότι οι συνομιλητές του απάντησαν «όχι» σε όλες τις προτάσεις που έκανε ενώ απέρριψαν επίσης την είσοδο του Podemos στην κυβέρνηση.

πληροφορίες από Ημερησία

Τα κόμματα έχουν διορία μέχρι τις 2 Μαΐου για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Εάν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές για τις 26 Ιουνίου, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Παλαιότερα άρθρα: