Ετοιμάζονται στην ΕΡΤ

ERT
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Οι άνθρωποι που είχαν μείνει 20 μήνες να διαχειρίζονται και να λειτουργούν εξ ολοκλήρου την ΕΡΤ σήμερα ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αυτό που τους υποσχέθηκαν. 20 μήνες δεν είναι μικρό διάστημα, χωρίς να έχεις κανένα έσοδο και να δουλεύεις υπό αντίξοες συνθήκες, αφού και το κτήριο της ΕΡΤ τους το πήραν από νωρίς, λίγο μετά το άνοιγμα της ΝΕΡΙΤ.

Δεν ξεχνούν λοιπόν τη δέσμευση που πολλές φορές είχε επαναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Μάλιστα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έσπευσε να το υπενθυμίσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών έξω από τα κτήρια της ΕΡΤ/ΝΕΡΙΤ.

Σήμερα, δεύτερη μέρα μετά τις εκλογές, λοιπόν και στην ΕΡΤ ήδη ετοιμάζονται. Τα πράγματα φυσικά είναι πολύ περίπλοκα αφού η ΝΕΡΙΤ έχει ήδη πολλούς εργαζόμενους. Ο Δημήτρης Βίτσας άλλωστε επανέλαβε εχθές μιλώντας στην τηλεόραση ότι η ΕΡΤ θα ξανανοίξει, «αλλά όχι η παλιά» εννοώντας ότι θα υπάρξει ένας νέος φορέας υγιής και με διασφαλισμένο δημόσιο χαρακτήρα.

Δεν ξέρω αν το έχουν καταλάβει στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μάλλον θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα τοπική κοινωνική σύγκρουση, αφού με το προηγούμενο της ΝΕΡΙΤ θα υπάρξουν και πάλι πιθανόν άνθρωποι που θα μείνουν στο δρόμο. Ακόμη ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, γιατί δε γνωρίζουμε πώς ακριβώς η νέα κυβέρνηση σκέφτεται να προσωρήσει στο ζήτημα. Πάντως στην ΕΡΤ έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες με ανοιχτή επιστολή προς τις ομοσπονδίες εργαζομένων ΠΟΣΠΕΡΤ – ΠΟΕΣΥ που τους ζητά να καλέσουν σε γενική συνέλευση «ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για εκκρεμή θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον».

Αντί περεταίρω σχολίων παραθέτω τα ζητήματα που στην ΕΡΤ θεωρούν ότι πρέπει να συζητηθούν σε αυτή τη συνέλευση η οποία εν πολλοίς υποθέτω πως θα καθορίσει και το αίτημα το οποίο θα παραλάβει ο νέος πρωθυπουργός και ο/η αρμόδιος/α υπουργός.

  • Tις θεσμικές/νομικές εκκρεμότητες (πχ αρκετές δίκες από την περίοδο του Π.Δ. έως και τις παράνομες απολύσεις του «μαύρου», ασφαλιστικά θέματα, κλπ).
  • Τις διαδικασίες ανασυγκρότησης τμημάτων και της σύντομης ανάληψης καθηκόντων σε επαγγελματική βάση εντός του Ραδιομεγάρου με τις εκεί υποδομές.
  • Την οργάνωση σε νέα βάση της δομής και της λειτουργίας της ΕΡΤ της νέας περιόδου.
  • Τις επαφές – επικοινωνίες με τη  νέα κυβέρνηση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα.
  • Εκτιμούμε πως για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους η συνέλευση θα πρέπει να καλεστεί εντός του Ραδιομεγάρου, για παράδειγμα στο στούντιο Ε.
Παλαιότερα άρθρα: