Έτσι θα απεγκαταστήσετε τον ιό Crypto-Wall από τους υπολογιστές σας (ΒΙΝΤΕΟ)

CRYPTO-WALL
Διαβάστε επίσης

Για την εμφάνιση του κακόβουλου λογισμικού «Crypto-Wall» που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, ενημερώνει τους πολίτες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται με την επίσκεψη σε «μολυσμένες» ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών.

Το κακόβουλο λογισμικό «κλειδώνει» τα ψηφιακά δεδομένα και αρχεία και ζητά χρήματα προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα ψηφιακά αρχεία στους χρήστες τους. Το λογισμικό μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος και εξαπλώνεται, κυρίως, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο συγκεκριμένος ιός, που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware. Πιο συγκεκριμένα, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται και μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί-κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων) που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό.

Πληρωμή με bitcoin

Η καταβολή του ποσού γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται, με οδηγίες για την πληρωμή. «Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας», τονίζουν οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς θα το απεγκαταστήσετε

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο με τις ακριβείς διαδικασίες προκειμένου να απεγκαταστήσετε το κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή σας και να ξεκλειδώσετε τα αρχεία σας.

Παλαιότερα άρθρα: