Ευρεία Ιρακινή επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τον Isis

irak_epixirisi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, με εναέρια και επίγεια υποστήριξη από την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία εξαπέλυσαν επίθεση με σκοπό να εξαλείψουν το Ισλαμικό Κράτος από την πόλη της Μοσούλης, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών στη χώρα.

Η επίθεση αυτή στη Μοσούλη αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση που διενεργείται από τον ιρακινό στρατό από τότε που οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Ιράκ το 2011, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προβλέπουν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα υποστεί «μια μόνιμη ήττα».

Υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 στρατιώτες από τον ιρακινό στρατό, την κουρδική πολιτοφυλακή Peshmerga και σουνίτες μαχητές αναμένεται να λάβουν μέρος στην επίθεση για να απομακρύνουν κατ” εκτίμηση 4.000 έως 8.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη.

«Ανακοινώνω σήμερα την έναρξη των ηρωικών επιχειρήσεων που θα σας ελευθερώσουν από την τρομοκρατία και την καταπίεση του Daesh», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Haider Abadi σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση. Στην ίδια δήλωση τόνισε: «Θα συναντηθούμε σύντομα στο έδαφος της Μοσούλης για να γιορτάσουμε την απελευθέρωση και τη σωτηρία σας», περιβαλλόμενος από κορυφαίους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων.

Επαναλαμβάνουμε ότι η επίθεση στην Μοσούλη, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, είναι η μεγαλύτερη που αναλήφθηκε από τον ιρακινό στρατό από το 2011 και πιθανότατα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 και την ανατροπή του Saddam Hussein. Παράλληλα, η Μοσούλη είναι και η μεγαλύτερη πόλη που ελέγχει ακόμη το Ισλαμικό Κράτος και το τελευταίο σημαντικό προπύργιό του στο Ιράκ.

«Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή στην εκστρατεία για την επίτευξη της ολοκληρωτικής ήττας κατά του ISIL», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ash Carter, σε δήλωσή του. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι Ιρακινοί συνεργάτες μας θα επικρατήσουν ενάντια στον κοινό μας εχθρό και θα ελευθερώσουν τη Μοσούλη και το υπόλοιπο Ιράκ από το μίσος και τη βαρβαρότητα του ISIL», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: