Eurogroup: Τα υπαρκτά σενάρια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

eurogroup_agenda
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Μέσα σε έντονο κλίμα αισιοδοξίας και απαράμιλλης υπεροψίας, είχαμε χθες την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων σχετικά με τις οικονομικές διατάξεις των νομοσχεδίων που αφορούσαν το ασφαλιστικό, το φορολογικό, αλλά και τον λεγόμενο προληπτικό κόφτη.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλησε μέσω αυτών των κινήσεων να δείξει αποφασισμένη πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα της στην επικείμενη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε προκειμένου να αποσπάσει το πολυπόθητο «οκ» από τους θεσμούς για αξιολόγηση και χρέος.

«Τώρα ή ποτέ»

Φτάσαμε στο λεγόμενο σημείο μηδέν, καθώς το βράδυ της Τρίτης στο Eurogroup στις Βρυξέλλες θα γίνει η τελική αποτίμηση των συνομιλιών που κράτησαν σχεδόν 8 μήνες.

«Το Μαξίμου σταθερό στο τι ζητάει»

Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα και με όλες τις επιβεβαιωμένες πηγές μέχρι και αυτήν την ώρα, προσβλέπει μια λύση που θα λειτουργήσει ως πακέτο. Με απλά λόγια, στο πίσω μέρος του μυαλού της η κυβέρνηση, σκοπεύει να προτείνει τα εξής: Α) από τη μία την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποδέσμευση μιας μεγάλης δόσης και Β) από την άλλη το άνοιγμα των προϋποθέσεων για την διευθέτηση του χρέους.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες, όπως ανέφερα και πιο πάνω, υπάρχει διάχυτο ένα κλίμα αισιοδοξίας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις εκάστοτε δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης, χωρά, όμως, να μην έχουν ξεχάσει πως η δουλειά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών μόνο εύκολη δεν θα είναι.

«Τα σενάρια»

Σχέδια επί σχεδίων και συνεχείς προετοιμασίες περιλαμβάνει το καθημερινό μενού στο Μαξίμου. Επιπλέον, για ορεκτικό προς το παρόν εχουμε την ύπαρξη δύο σεναρίων.

«Το θετικό»

Το πιο ιδεατό αλλά και επιθυμητό σενάριο για την ελληνική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει την εκταμίευση μίας δόσης που θα κινείται από 9 ως 12 δις ευρώ. Με αυτό το ποσό μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα καλύψουν τις δανειακές της υποχρεώσεις για τους επόμενους μήνες, ενώ θα μπορέσουν με τα υπόλοιπα να καλύψουν και ένα μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

«Το Αρνητικό»

Το μη επιθυμητό σενάριο το οποίο εμπεριέχει μεν την έγκριση της δόσης, όμως το ποσόν αυτής θα είναι ασφαλώς μικρότερο αλλά και σταδιακά χορηγούμενο.

Επιπροσθέτως, στα αρνητικά συγκαταλέγεται και η διαφορά μεταξύ των δανειστών σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Η οποία διαφορά εάν δεν γεφυρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, θα παρατείνει την αγωνία και την οικονομική ασφυξία και ανασφάλεια της Ελλάδας.

Εν κατακλείδι, όλοι ευχόμαστε στην αυριανή διαπραγμάτευση, παρόλο που έχουν εκφραστεί αμφιβολίες και φυσικά ενστάσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει χειριστεί το συνολικότερο ζήτημα, να έχουμε θετικές εξελίξεις ή το λιγότερο μη αρνητικές για την χώρα μας η οποία βιώνει τόσο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές στιγμές.

Παλαιότερα άρθρα: