Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για τους κομματικούς διορισμούς στο δημόσιο

vouli-europi
Διαβάστε επίσης

Η πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο ακόμα και το μέλλον του προγράμματος, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στην «Καθημερινή».

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το σχόλιο που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τόνισε ότι η «πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης των τραπεζών όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι πρέπει να σταματήσει».

Η τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία που έχουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από τους νέους επενδυτές που έβαλαν φρέσκα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες και νιώθουν ότι γίνονται διορισμοί και απολύσεις μη αξιοκρατικά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και κράτη μέλη που παρακολουθούν τις κινήσεις της κυβέρνησης ως προς την στελέχωση της δημόσιας διοίκησης πολύ προσεκτικά.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έφερνε σαν παράδειγμα τις απολύσεις δεκάδων διευθυντικών στελεχών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας ότι «60 από τους 72 έχουν αναγκαστεί να απολυθούν». Συγκεκριμένα δηλώνει στην “Κ” ότι φοβάται ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και την πιθανή της επιστροφή σε αυτές. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην αξιολόγηση που υποτίθεται θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιανουάριο, υποστηρίζει.

Όπως εξηγούσε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ”, οι θεσμοί μπορούν να παρέμβουν περισσότερο στους διορισμούς στον τραπεζικό τομέα στον οποίο έχουν επενδυθεί ευρωπαϊκά χρήματα με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι το ίδιο εύκολα σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Όμως το θέμα της σωστής διοίκησης των δημόσιων οργανισμών παραμένει μία από τις προτεραιότητες του προγράμματος και αναφέρεται ρητά και στη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι.

imerisia.gr

Παλαιότερα άρθρα: