Ευχαριστούμε NΔ! Ευχαριστούμε ΠΑΣΟΚ!

??????? ? ????????? ?. ?????????
Διαβάστε επίσης

Γράφει η νομικός Φιλοθέη Βαρσαμή

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στη βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο παραχώθηκε:

- Η μετατροπή σε οικειοθελή (εθελοντική, δλδ) της υποχρέωσης των εφοπλιστών να καταβάλουν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία για όλους τους υπόλοιπους υπόχρεους κοινούς θνητούς είναι υποχρεωτικότατη. Για τους βαρυνόμενους με δαύτη μη εφοπλιστές, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης αποτελεί αναγκαστική αδιαπραγμάτευτη επιβάρυνση, για τους εφοπλιστές όμως, αυτόν τον χειμαζόμενο κλάδο της ελληνικής κοινωνίας, είναι, πλέον, λιγότερο υποχρεωτική και από ερυθροσταυρίτικη συνδρομή. Το υπ.οικ, βέβαια, προέβαινε σε διαρροές ότι δεν θα προχωρήσει η μετατροπή της αναγκαστικής εισφοράς σε οικειοθελή, ως προς τους εφοπλιστές. Αλλά θα ήταν πραγματικά από τα άγραφα, στα όρια της αδόκητης σοβαρότητας, να κρατούσε το υποικ λόγο του. Βρήκαν, λοιπόν, παπά, (τον Λοβέρδο) και έτσι όπως απέδιδαν με το νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες νομική προσωπικότητα σε καθολικούς, αρμένιους και κόπτες, απέδωσαν και φορολογικό συχωροχάρτι στους εφοπλιστές.

Με τεράστιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον δοκιμαζόμενο από την κρίση ελληνικό λαό, ψήφισαν υπέρ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στη βουλή που λειτουργεί ΑΚΟΜΑ με θερινά τμήματα.

-το εξίσου «θρησκευτικό» ζήτημα που αφορά στην απαλλαγή των μελών του οργανισμού Αθήνα ’97 (διοργανωτής αγώνων στίβου) από τις βεβαιωμένες τους ευθύνες για τεράστιες ατασθαλίες (με αρχικό προϋπολογισμό 5 δις δρχ τελικά πληρώσαμε 20 δις δρχ). Μετά από πόρισμα ελεγκτών που έκανε λόγο για απίστευτες ρεμούλες, υπερκοστολογήσεις και φαγοπότι των εμπλεκομένων, το ελεγκτικό συνέδριο καταλόγισε τις δαπάνες που δεν έπρεπε να γίνουν αλλά έγιναν, ατομικά στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που ήταν υπεύθυνα για τον καθορισμό και τον έλεγχό τους. Αυτό προσέβαλε βαθύτατα το περί δικαίου αίσθημα του Λοβέρδου ο οποίος αποφάσισε, αφού ήταν θρησκευτικό το νομοσχέδιο, να κεράσει τους υπεύθυνους χριστιανική συγχώρεση και, πιο συγκεκριμένα, το σημείο του πάτερ ημών που λέει «άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις *υμών*». Στρίμωξε, λοιπόν, στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες και μια ν/τροπολογία με τίτλο «άρση καταλογισμού και νομιμοποίηση δαπανών του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασσικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997»»την οποία συνυπέγραψαν μπουμπούκια όπως ο μπουμπούκος, η Αννούλα Καραμανλή και ο Πύρρος.

Με τεράστιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον δοκιμαζόμενο από την κρίση ελληνικό λαό, ψήφισαν υπέρ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στη βουλή που λειτουργεί ΑΚΟΜΑ με θερινά τμήματα.

Δεν θα γίνουν όμως όλες οι αμαρτίες στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες! Ας πούμε η βαφτισμένη «αναβολή» (αλλά στην ουσία κατάργηση) της υποχρέωσης των τραπεζών να πληρώσουν τα επόμενα 30 χρόνια φόρο για κέρδη μέχρι 37 δις (όσο το psi) δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ανακεφαλαιοποιήθηκαν, βέβαια, οι τράπεζες με δικά μας δανεικά ύψους 41 δις, αλλά κομμάτια να γίνει: δεν θα πληρώσουν φόρο, το τρώμε. Υπολογίζουν, λοιπόν, οι τράπεζες το φόρο που δεν θα πληρώσουν αν τα επόμενα 30 χρόνια πιάσουν τόσα δις κέρδη, όσα τα χαμένα δις από το κούρεμα των ομολόγων του δημοσίου που κατείχαν το ’12 (37 δις). Στα 37 δις αντιστοιχεί με το σημερινό συντελεστή φόρος συνολικού ύψους 10 δις. Ωραία, λένε, δεν θα πληρώσουμε εμείς τα 10, θα τα πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος σε βάθος τριακονταετίας, μια χαρά. Στάσου όμως, αφού δεν θα τα πληρώσουμε, δεν είναι σαν ήδη να τα έχουμε?

Λένε λοιπόν στην ΕΚΤ:
αναγνωρίστε λίγο ότι τα 10 δις είναι υπαρκτά μας κεφάλαια. Μα δεν είναι, λέει η ΕΚΤ. Είναι ο φόρος που ΘΑ γλιτώσετε ΑΝ πιάσετε κέρδη 37 δις στα 30 χρόνια. Όχι, λένε οι τράπεζες, είναι υπαρκτά κεφάλαια τώρα. Να, έχουμε έναν βλάκα εδώ, το ελληνικό δημόσιο, που το βεβαιώνει και το εγγυάται. Και λέει ο βλάκας ότι, αν δεν πιάσουμε 37 δις κέρδη σε 30 χρόνια, άρα αν δεν γλιτώσουμε εμείς τα 10 δις φόρο που είναι αεράκι κοπανιστό, μελλοντικό και αβέβαιο, αλλά σας ζητάμε να το αναγνωρίσετε ως υπαρκτό κεφάλαιο, τότε θα τα πάρετε από αυτόν, τον βλάκα και τους φορολογούμενους που τον ψηφίζουν να τους κυβερνάει. Η ΕΚΤ ακόμα το σκέφτεται.

Και το ελληνικό κράτος ρωτάει -έτσι για τη σιγουριά- τους 300 επίλεκτους αντιπροσώπους: καλά δεν τα κάνω όλα βρε παιδιά; Και οι 154/300 γενναία, έντιμα, θαρραλέα, θα φωνάξουν μέσα από τον 8ο κύκλο της κόλασης του Δάντη: άριστα, άριστα αρχηγέ, μη μας αφήσεις και γίνουμε κόλαση (του ι. μπος).

(Ευχαριστούμε NΔ! Ευχαριστούμε ΠΑΣΟΚ! Αφιερωμένο το «μας υποχρέωσες-μας υποχρέωσες» για τα (καλά) σαράντα σας).

Παλαιότερα άρθρα: