Εσύ έχεις κάνει πρακτική άσκηση;

Zeusius
Διαβάστε επίσης

«But first take a selfie»

Γράφει η Ηλέκτρα Χατζοπούλου

Ποια είναι η γνώμη σας για την πρακτική άσκηση; Εκπρόσωποι εταιρειών έχουν θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια; Η πρακτική θα πρέπει να πραγματοποιείται με το πέρας των σπουδών ή είναι καλό να ξεκινάει από το πρώτο έτος; Πόσο αξιοκρατικό είναι το σύστημα της πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα;

Θέματα τα οποία απασχολούσαν καιρό τον Ανδρέα και το Βαγγέλη με αποτέλεσμα να αποφασίσουν στο τέλος ώστε να απαντήσουν στα παραπάνω. Τι είναι αυτό που έκαναν; Ίδρυσαν τη Zeusius μια διαδικτυακή πλατφόρμα πρακτικής άσκησης με στόχο των επαναπροσδιορισμό της έννοιας στη χώρα μας.

Θα μπορούσα να συνεχίσω γράφοντας εγώ τη δική τους ιστορία αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα να μας μιλήσουν οι ίδιοι. Άλλωστε, όπως πάντα λέμε, δεν υπάρχει καταλληλότερο άτομο να μιλήσει για το όραμα της εκάστοτε εταιρείας από τον ίδιο τον ιδρυτή της.

DSC_0003
Ο ιδρυτής της Zeusius, Βαγγέλης Σούλτης, απαντά στις ερωτήσεις μας.

Ερωτήσεις:

Ποια ήταν τα ερεθίσματα που λάβατε και σας οδήγησαν στην ίδρυση της Zeusius;

Ο Ανδρέας πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί παρατήρησε ότι ήδη από το πρώτο έτος οι εταιρείες επισκέπτονταν το campus του πανεπιστημίου με στόχο να ενημερώσουν τους φοιτητές για τα εκάστοτε προγράμματα πρακτικής άσκησης, πάντα με πρωτοβουλία του ιδρύματος. Οι φοιτητές έχουν έτσι τη δυνατότητα να αποκτήσουν σχετικά νωρίς την απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία. Πραγματικότητα η οποία έλειπε από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε.

Στόχος σας λοιπόν είναι η εγκαθίδρυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Στόχος μας είναι ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας πρακτική άσκηση. Δυστυχώς ακόμη ο θεσμός δεν είναι ακόμη καθιερωμένος στο βαθμό που εμείς θα θέλαμε κυρίως από την πλευρά των εταιρειών. Αλλά ακόμη και πολλοί φοιτητές θεωρούν ότι η πρακτική άσκηση αποτελεί σκαλοπάτι για την απόκτηση του πτυχίου τους ή ένα επιπλέον στοιχείο στο βιογραφικό τους. Υπάρχει πάντα βέβαια και η λογική της πρακτικής-φωτοτυπίες-φέρνω καφέδες, φιλοσοφία που θα θέλαμε να αλλάξουμε. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε αυτή τη σχέση. Θέλουμε η πρακτική πώς να στο πω η να αποτελεί “dating period” ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη με στόχο τη μόνιμη πρόσληψη αν φυσικά και οι δύο πλευρές μείνουν στο τέλος ικανοποιημένες. Αυτός είναι ο ένας στόχος μας λοιπόν και ο δεύτερος είναι δημιουργήσουμε ένα αξιοκρατικό σύστημα πρακτικής άσκησης, το οποίο δεν θα βασίζεται σε καμία περίπτωση σε πελατειακές σχέσεις.

Είμαι λοιπόν φοιτήτρια ή απόφοιτη και ψάχνω για πρακτική άσκηση, πώς μπορώ να αξιοποιήσω τη πλατφόρμα σας;

Είναι πολύ απλό. Ο Ανδρέας ο οποίος έφτιαξε το site φρόντισε να είναι αρκετά φιλικό στο χρήστη, ώστε να μπορούν να το αξιοποιούν ακόμη και άτομα τα οποία δεν έχουν τη παραμικρή σχέση με τη τεχνολογία. Εμείς λοιπόν ερχόμαστε σε επαφή με εταιρείες και τους ενθαρρύνουμε να δημιουργήσουν θέσεις πρακτικής. Η πλατφόρμα μας λοιπόν δημιουργεί και προωθεί την εκάστοτε θέση, συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό βιογραφικών και στη συνέχεια τη στέλνει στην εταιρεία με τη οποία συνεργαζόμαστε. Ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει σε εξέταση των βιογραφικών από πλευράς μας αλλά είναι στα μελλοντικά μας σχέδια. Κάτι άλλο που επιδιώκουμε και θα θέλαμε να πετύχουμε στο μέλλον είναι περισσότερο ουσιαστική σχέση με τις εταιρείες ώστε να παρακολουθούμε και την πορεία του εργαζόμενου, ο οποίος βρήκε την εν λόγω θέση μέσα από τη πλατφόρμα μας.

Βαγγέλη είπες ότι ο Ανδρέας είναι αυτός που έφτιαξε το site, αλλά έχει σπουδάσει οικονομικά, πώς το κατάφερε;

Εντάξει τώρα ανοίγεις μεγάλη συζήτηση (γέλια). Γενικά δεν πιστεύουμε πως ότι σπουδάσεις είσαι. Πάρε για παράδειγμα τον Ανδρέα και εμένα. Ο πρώτος σπούδασε οικονομικά και έχεις πάθος με τη τεχνολογία, απόδειξη ότι έφτιαξε το site μας. Εγώ από την άλλη σπουδάζω Νομική αλλά με ενδιαφέρει η επιχειρηματικότητα. Δεν θέλουμε να αποκλείουμε άτομα τα οποία μπορεί να λατρεύουν κάτι και να αποδειχθούν και εξαιρετικά ικανά μόνο από το γεγονός ότι δεν το σπούδασαν.

Και τώρα η πιο συνηθισμένη ερώτηση που θα ακούτε συχνά. Ποια είναι τα σχέδια σας για τον επόμενο χρόνο;

Μέσα στον επόμενο χρόνο θα θέλαμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες.

*Αν βρήκατε το παρακάτω άρθρο ενδιαφέρον μπορείτε πάντα να ανατρέξετε στο site της Zeusius ή και στη σελίδα της στο Facebook.

Παλαιότερα άρθρα: