Φίλης: Οριστική η απόφαση. Δεν θα κριθούμε από πενταροδεκάρες

filis
Διαβάστε επίσης

«Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται.

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για το 13%.

«Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία αφορά πολλές οικογένειες… συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, και δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά το 0% σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

«Πρόκειται για αποφάσεις που διορθώνουν μια κοινωνική αδικία και μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα… Από τον Αύγουστο και μετά υπήρχε το 23% (στην ιδιωτική εκπαίδευση) είχε θεσμοθετηθεί, έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε την πολιτική, να λειαίνουμε τις κοινωνικές αδικίες» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

«Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών, η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» σχολίασε ακόμη ο υπουργός Παιδείας.

«Υπάρχει ζήτημα εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση εφεξής θα είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και όχι του Εργασίας» ανακοίνωσε επίσης.

Σε ό,τι αφορά τα κενά στα σχολεία, αναγνώρισε ότι «ξεκινήσαμε και φέτος με πολλά κενά, είναι καθεστώς στα χρόνια του μνημονίου να υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, δεν το λέω ως άλλοθι, έπρεπε να είχαμε πάρει μέτρα». Ο κ. Φίλης πρόσθεσε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών.

«4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων… 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού» τόνισε.

Αυτή την ώρα ο υπουργός Παιδείας συναντάται με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ για τον ΦΠΑ 6%, ενώ στις 6 το απόγευμα, οι γονείς μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση έξω από το Λεόντειο Λύκειο, ενώ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι φορείς των ιδιωτικών σχολείων.

Για την Ανώτατη Παιδεία δήλωσε ότι των αλλαγών θα προηγηθεί δημόσιος διάλογος ώστε να υπάρχουν αλλαγές. «Δεν πάμε άμεσα σε συνολική αλλαγή του μοντέλου» διευκρίνισε.

Αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών ο Νίκος Φίλης ανακοίνωσε την αναμόρφωσή του, υπογραμμίζοντας ότι ευθύνη για το θέμα έχει το υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός μίλησε για αναμόρφωση συνολικά, συμπληρώνοντας ότι το μάθημα δεν πρέπει και δεν θα είναι μάθημα ομολογιακού αλλά πολιτισμικού χαρακτήρα και θα έχει χαρακτήρα γνώσης των θρησκειών. «Το μάθημα είναι αντικείμενο διαλόγου με την εκκλησία, αλλά αντικείμενο απόφασης από τα όργανα του ΥΠΠΑΙΔ που εγώ θα υπογράψω» παρατήρησε.

Όσον αφορά την εγκύκλιο Λοβέρδου (η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ίδιου του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης) γνωστοποίησε ότι «η εγκύκλιος λειτούργησε κατά τρόπο παιδαγωγικά ελεγκτέο».

Οι «πενταροδεκάρες” του Ν. Φίλη στο στόχαστρο της ΝΔ

Μύδρους εναντίον του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις του για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τον χαρακτηρισμό «πενταροδεκάρες”, που χρησιμοποίησε, για να περιγράψει την επιβάρυνση σε χιλιάδες οικογένειες.

«Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική. Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει «πενταροδεκάρες» τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της. Αβάσταχτοι φόροι και «κουβέντες της πενταροδεκάρας” είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες”, τόνισε, σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ποτάμι: Οι μάσκες έπεσαν

«Η ομολογία του υπουργού παιδείας κ. Νίκου Φίλη είναι σαφής: Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι τιμωρητική προς τους γονείς επειδή την επιλέγουν!», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Φίλης έχει πολλά δικαιώματα ως υπουργός. Αλλά έχει και υποχρεώσεις. Όπως, να μη χωρίζει τους πολίτες ανάλογα με τις δικές του ιδεολογικές παρωπίδες.

Ο ιδιωτικός τομέας, οι εργαζόμενοι και όσοι συναλλάσσονται δεν βρίσκονται σε καθεστώς ούτε παρανομίας ούτε επικείμενων διώξεων, αλλά απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα.

Όμως, η ιδεολογική αγκύλωση συμφέρει τον κ. Φίλη. Αντί να περιορίσει δαπάνες στα ρετιρέ του δημοσίου, αντί να καλύψει τα κενά της δημόσιας εκπαίδευσης δημιουργεί έναν εχθρό: Τους «πλούσιους που μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά».

Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική Παιδεία είναι το ισοδύναμο του ΣΥΡΙΑ-ΑΝΕΛ στη μνημονιακή υποχρέωση της μείωσης των δαπανών στο δημόσιο τομέα. Δεν τον ζήτησε κανείς, ο ΣΥΡΙΖΑ τον έβαλε στο τραπέζι για να προστατεύσει τις συντεχνίες του.

Ο υπουργός Παιδείας είναι προφανές, δεν έχει καμία εικόνα από την πραγματικότητα της δημόσιας Παιδείας. Αγνοεί ότι στην πράξη δεν υφίσταται για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Δεν έχει επισκεφθεί τις τάξεις της Γ” Λυκείου που είναι άδειες επειδή οι μαθητές είναι στο φροντιστήριο.

Επίσης ο κ. Φίλης είπε ότι οι αποφάσεις για επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μας φέρνουν «…πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Πώς γίνεται αυτό όταν σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μόνο ο κ. Φίλης μπορεί να το εξηγήσει. Πιθανόν επειδή εκεί δεν χρειάζεται να φορολογούν το… βόειο κρέας ενώ στην Ελλάδα θα το αποφύγουμε φορολογώντας την ιδιωτική εκπαίδευση! Ακόμη κι αυτό ακούστηκε από την Κυβέρνηση!»

πηγή: capital

Παλαιότερα άρθρα: