Υποβάθμιση της οικονομίας της Τουρκίας από Fitch – Standard and poor’s

fitch_rating
Διαβάστε επίσης

Πριν από λίγες μέρες οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s υποβάθμισαν την οικονομία της Τουρκίας, στο «ΒΒ+» από το «BBB-», ενώ παράλληλα διατήρησαν σταθερό το outlook. Η αιτία για την υποβάθμιση είναι οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και οι μεταβολές που πρόκειται να φέρει η συνταγματική αναθεώρηση σε περίπτωση που εγκριθεί στο δημοψήφισμα για την έγκριση των ρυθμίσεων από τους πολίτες.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της υποβάθμισης, οι πολιτικές εξελίξεις και αυτές στο μέτωπο της ασφάλειας έχουν υπονομεύσει τις οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας και την ανεξαρτησία των θεσμών. Παρότι το πολιτικό περιβάλλον μπορεί να σταθεροποιηθεί, οι σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας αναμένεται να παραμείνουν. Η διαδικασία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση προχωρά, η οποία εφόσον εγκριθεί με δημοψήφισμα, που είναι πιθανό να διεξαχθεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα εδραιώσει ένα σύστημα στο οποίο οι έλεγχοι και οι ισορροπίες θα έχουν διαβρωθεί κατά την άποψη της Fitch.

Οι εκκαθαρίσεις στον δημόσιο τομέα εις βάρος των υποστηρικτών μίας ομάδας που η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος τον προηγούμενο Ιούλιο, έχουν συνεχιστεί και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ. Το πεδίο εφαρμογής των εκκαθαρίσεων που έχουν επεκταθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες ομάδες, έχει αποδυναμώσει ορισμένους συμμετέχοντες στην οικονομία, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης και συμπληρώνει ότι οι εκτεταμένες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τον τουριστικό τομέα.

Με την υποβάθμισή της και από την Fitch Ratings, η Τουρκία έχασε και την τελευταία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που κατείχε από μεγάλο οίκο.

Απροσδόκητη υποβάθμιση και από την Standard and Poor’s

Η Standard & Poor’s μείωσε σε «αρνητικό» από «σταθερό» το outlook της Τουρκίας, επικαλούμενη τους αυξανόμενους περιορισμούς στην ικανότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και να στηρίξουν την καταρρέουσα τουρκική λίρα.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η υποβάθμιση του outlook ήταν μία απροσδόκητη κίνηση από τον οίκο αξιολόγησης S&P, σήμερα που το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στην Fitch, η οποία αναμένεται ότι θα προβεί σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας στην κατηγορία «junk» – στερώντας από τη χώρα τη μοναδική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η S&P, που επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BB/B», επίσης εκφράζει ανησυχίες αναφορικά με την εσωτερική πολιτική μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τα σχέδια του Erdogan, για μία εκτελεστική προεδρία η οποία θεωρείται ότι θα μπορούσε να περιορίσει την κοινοβουλευτική και δικαστική εποπτεία των κυβερνητικών αποφάσεων.

Παλαιότερα άρθρα: