Φράτσερ: Ρεαλιστικότερη η συμφωνία από τις δύο προηγούμενες

fratser
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ως θετικό βήμα προόδου σε σύγκριση με τα δυο προηγούμενα μνημόνια χαρακτηρίζει την νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας και καθηγητής μακροοικονομίας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Μαρσέλ Φράτσερ. Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, η συμφωνία αυτή είναι ρεαλιστικότερη από τις δύο προηγούμενες, αφού παρά το γεγονός ότι επίσης επιβάλλει λιτότητα, οι όροι σε σύγκριση με τα δυο προηγούμενα προγράμματα είναι ηπιότεροι και έτσι πιθανόν να βοηθήσουν περισσότερο στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Προσθέτει δε ότι για να μπορέσει και πάλι η Ελλάδα να περάσει σε ανάπτυξη θα πρέπει οι έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις να επανακτήσουν το την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της χώρας. Για να γίνει αυτό πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να αναδιαμορφωθεί το τραπεζικό σύστημα και να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το σημείο στο οποίο ο διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου συντάσσεται υπέρ της σημαντικής ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και θεωρεί ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ακόμη περισσότερο προτείνει να μετατραπεί το ελληνικό χρέος σε δάνεια τα οποία θα συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας δηλαδή να αποπληρώνονται όταν και εφόσον σημειώνεται πραγματική μεγέθυνση και βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι όντως εντυπωσιακή αυτή η τοποθέτηση δεδομένου ότι είναι ταυτόσημη με ένα από τα σημεία της προεκλογικής ατζέντα σας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη φάση ωστόσο η κυβέρνηση έχει αφήσει πίσω της προτάσεις όπως η ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους μαζί και με πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος της. Αυτό που είναι δεδομένο και δυστυχώς εκλείπει από τη δημόσια συζήτηση είναι ότι όσες συμφωνίες και αν γίνουν και όσες μεταρρυθμίσεις και αν εφαρμοστούν, εάν δεν υπάρξει η πολιτική βούληση και η διάθεση συμβιβασμού προκειμένου να βελτιωθεί το ζήτημα του χρέους και να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τότε όλη η λιτότητα, τα δάνεια και τα 6 χρόνια του μνημονίου θα είναι μία τρύπα στο νερό. Για αυτόν τον λόγο φέρει ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες που δεν έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν αυτά τα ζητήματα. Θα έπρεπε να είναι απαράβατοι όροι προκειμένου να δεχθεί η ελληνική πλευρά να εφαρμόσει τα εξουθενωτικά μνημόνια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: