«Φρένο» στον τουρισμό με ανώτατα όρια υποδοχής σε Μαγιόρκα και Ίμπιζα

ibiza
Διαβάστε επίσης

Η υπερβολική άφιξη εκατομμυρίων τουριστών στην Ισπανία έχει αρχίσει να προκαλεί πονοκεφάλους στις τοπικές κοινωνίες: δεν είναι μόνον οι κάτοικοι που παραπονιούνται για την διόγκωση των οχλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινή τους ζωή από τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιες οι αρχές έχουν διαπιστώσει πως πρέπει να θέσουν όρους και όρια στις ανάλογες επιχειρήσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες ιδίως στα προσφερόμενα δωμάτια, που πλέον με την υπηρεσία Airbnb δημιουργεί συνθήκες απορρύθμισης και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Μία τέτοια προσπάθεια είναι και ο νέος νόμος της τοπικής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων για τον Τουρισμό που ετέθη σε εφαρμογή από χθες, που κυρίως προβλέπει ένα ανώτατο όριο για τις θέσεις φιλοξενίας των παραθεριστών. Το όριο τούτο καθορίσθηκε στις 623.624 θέσεις φιλοξενίας, η πλειονότητα των οποίων (435.707) βρίσκονται στη Μαγιόρκα και πάνω από τις μισές προσφέρονται από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση της Μαγιόρκας θα επιβάλλει πρόστιμα έως και 400.000 ευρώ σε όλους εκείνους τους διαφημιστικούς και τουριστικούς ιστότοπους που δεν θα αποσύρουν από τις αναρτήσεις τους τις προσφορές δωματίων, τα οποία δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Ο υπεύθυνος Τουρισμού της κυβέρνησης Μπιέλ Μπαρσελό, θεωρεί πως το μέτρο τούτο «θα βάλει τάξη» σε έναν τομέα που έχει παρουσιάσει πλείστα προβλήματα λειτουργίας τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ανεξέλεγκτης προσφοράς, η οποία υπερπροσφορά θεωρείται πως έχει οδηγήσει σε μία μαζική εισροή επισκεπτών με τα συνεπακόλουθα προβλήματα (και στις Βαλεαρίδες έχουν παρουσιασθεί κρούσματα βίαιης αντίδρασης κατά των τουριστών στους οικιστικούς ιστούς).

Παρόλο που φέτος, το ανώτατο όριο καθορίσθηκε πάνω από τις 600.000 θέσεις φιλοξενίας, στόχος της αυτόνομης κυβέρνησης είναι να μειώσει μακροπρόθεσμα ακόμη περισσότερο τον αριθμός τους, τονίζει ο ίδιος, μιλώντας και για μείωση 120.000 θέσεων φιλοξενίας στα επόμενα χρόνια.

Ο νέος νόμος, που από χθες ισχύει σε όλο το συγκρότημα των Βαλεαρίδων Νήσων, καθιστά παράνομα όλα τα δωμάτια και διαμερίσματα που έως σήμερα λειτουργούσαν παράτυπα και πρόσφεραν σύντομη παραμονή σε τουρίστες χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για την φιλοξενία παραθεριστών, ή να είναι δηλωμένα.

Με τη νέα νομοθεσία όχι μόνον απαγορεύεται η ενοικίαση δωματίων και διαμερισμάτων, ή κατοικιών ακόμη, σε παραθεριστές, αλλά επίσης απαγορεύεται και η διαφήμισή τους μέσω ειδικευμένων ιστοτόπων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των χώρων που θα θελήσουν να τα ενοικιάσουν θα έχουν τη δαμόκλεια σπάθη ενός προστίμου έως 40.000 ευρώ να επικρεμάται πάνω από την κεφαλή τους εάν το πράξουν.

Πηγή: El Pais

Παλαιότερα άρθρα: