Γ. Πανούσης: Προσωπικά θα έσπαγα το καθεστώς της συνθήκης του Σένγκεν

Panousis2
Διαβάστε επίσης

Ο ίδιος προσωπικά «θα έσπαγε το καθεστώς της Σένγκεν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, και πρόσθεσε πως εδώ όλο το ζήτημα είναι η Ευρώπη, δεν είναι τα εσωτερικά μας.

«Μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο 2, 3, 4, 5 ή να σπάσουμε το Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα το Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ. Εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα. Εάν δεν θέλει, εγώ θα άνοιγα τα σύνορα, να πάνε 500.000 σε άλλες χώρες, να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για αυτό» είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 FM. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση σχετική με τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, τόνισε πως «αυτό που είδα στην Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να μείνει» και πρόσθεσε: «Ας μου πει κάποιος άλλος τι άλλο θα κάνουμε. Δεν μπορεί να μείνει».
Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, στους μετανάστες που θα απελευθερωθούν από το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας θα τεθούν περιοριστικοί όροι, θα πρέπει να δηλώσουν τόπο διαμονής και να παρουσιάζονται την 1η και την 15η του μηνός στην Αστυνομία και στην παραβίαση των περιοριστικών όρων θα συλλαμβάνονται. Για εκείνους που δεν έχουν κάπου να μείνουν η κυβέρνηση αναζητά δομές φιλοξενίας, με τη συνδρομής της Εκκλησίας και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Τέλος, διευκρίνισε πως «δεν θα βγουν 1.500 την ίδια μέρα, ούτε θα βγουν από όλα τα κέντρα την ίδια μέρα όλοι. Θα βγαίνουν σταδιακά,, αφού δεχθούν μια κοινωνική λειτουργό, μια ψυχολόγο, να δούμε τα ιατρικά τους. Σε όλη την Ελλάδα είναι 4.500, αλλά δεν νομίζω πως θα απελευθερωθούν όλοι, γιατί υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, μπορεί να εκκρεμεί κάτι ποινικό».

Για βιαστικές και επιπόλαιες ενέργειες του κ. Πανούση, έκανε λόγο η ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του για αλλαγές στη Συνθήκη του Σένγκεν. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης επισημαίνει πως στόχος του κ. Πανούση είναι να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

«Την ώρα που η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ιταλίας (που όπως και η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης μέσω της θάλασσας) βγάζει στους δρόμους αστυνομία και στρατό, λόγω του φόβου για χτύπημα από Τζιχαντιστές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πανούσης δηλώνει ότι στόχος του είναι να “σπάσει” τη συνθήκη Σένγκεν και να αφήσει ελεύθερους όλους τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης, ο οποίος χαρακτηρίζει τις προθέσεις του Αναπληρωτή Υπουργού ως κακόγουστο αστείο και τον καλεί να τις ανακαλέσει άμεσα.

«Με τη βιαστική και επιπόλαια ενέργειά του, ο κ. Πανούσης ουσιαστικά προσκαλεί κάθε παράνομο μετανάστη – και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό – στην Ελλάδα. Και παράλληλα καταλύει και μηδενίζει όλες τις υποδομές ελέγχου εισόδου στην χώρα, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές» δηλώνει ο κ. Καραγκούνης, επισημαίνοντας πως «τόσο η Ευρώπη, όσο και κάθε λογικός Έλληνας δεν μπορεί να αποδεχτεί τέτοιες αντιευρωπαϊκές πολιτικές».

Παλαιότερα άρθρα: