G20 στην Αργεντινή: Κλοιός ασφαλείας από 25.000 φρουρούς για τους ηγέτες

g20 bouenos aires stratos
Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 22.000 αστυνομικοί κινητοποιούνται στην Αργεντινή στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων ασφαλείας για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, για την προστασία των ξένων ηγετών, θα προσέλθουν στη χώρα περίπου 2.000 στελέχη των δικών τους δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Η ασφάλεια είναι ένα από τα στοιχεία-κλειδιά σε αυτού του τύπου τις συναντήσεις, με δεδομένη την παρουσία των σημαντικότερων αρχηγών Κρατών στον κόσμο. Για αυτό, η δύναμη που κινητοποιείται είναι ανάλογη της πρόκλησης που παρουσιάζεται», δήλωσε στον Τύπο η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς.

Οργανώνεται μια μεγάλη ειρηνική διαδήλωση την 30ή Νοεμβρίου στο κέντρο του Μπουένος Άιρες. Όμως τα επεισόδια είναι συχνά στο περιθώριο των συνόδων της G20.

«Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια ειρηνική συγκέντρωση, ήρεμη, και ότι όσοι επιθυμούν να εκφράσουν μια θέση εναντίον της G20, θα μπορέσουν να το κάνουν σε ένα πλαίσιο ειρήνης, ελευθερίας της έκφρασης, και όχι με βία», τόνισε η υπουργός Ασφάλειας.

Στην άλλη όχθη του Ρίο δε λα Πλάτα, η Ουρουγουάη ετοιμάζεται να υποδεχθεί μια ομάδα περίπου 400 Αμερικανών πρακτόρων, που θα αναλάβουν την επιμελητειακή υποστήριξη και τη φροντίδα της ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ.

Στα σύνορα, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης της Αργεντινής θα ελέγχουν όλες τις αφίξεις, με τη βοήθεια ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, με στόχο την άμεση απέλαση διαδηλωτών-ταραχοποιών, όπως αυτών που είχαν προκαλέσει τα επεισόδια στην προηγούμενη σύνοδο της G20, στο Αμβούργο της Γερμανίας, στα τέλη του 2017.

Κατά τη διάρκεια της G20, το διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο συνεδριακό κέντρο θα παραμείνει κλειστό για 48 ώρες, όπως επίσης και το λιμάνι, ορισμένα τμήματα του μετρό κι ένας από τους κυριότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Η Παρασκευή 30η Νοεμβρίου κηρύχθηκε αργία από τις αρχές της Αργεντινής.

Στη 10η επέτειο

Η σύνοδος κορυφής του 2018 θα σηματοδοτήσει την 10η επέτειο από την πρώτη διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε το 2008 στα πλαίσια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η ΕΕ θα υποστηρίξει ένθερμα την πολυμέρεια και τις βασιζόμενες σε κανόνες εμπορικές συναλλαγές στη σύνοδο κορυφής. Η διάσκεψη θα αποτελέσει επίσης την ευκαιρία να καταρτισθεί ένα θετικό πρόγραμμα δράσης στον τομέα του εμπορίου και να αποκλιμακωθούν οι εμπορικές εντάσεις.

Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης να επιβεβαιώσουν οι ηγέτες της G20 την πολιτική τους στήριξη για μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργία του (με ενίσχυση των κανόνων, της διαφάνειας, της διαπραγμάτευσης και της επίλυσης των διαφορών).

Επιπλέον, οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα σχετικά με:

  • το μέλλον της εργασίας
  • τη χειραφέτηση των γυναικών
  • τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται και ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν κυρίως για τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, πριν από τη διάσκεψη COP 24 τον ερχόμενο μήνα. Θα συζητήσουν επίσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του θεματολογίου του 2030 και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Παλαιότερα άρθρα: