Γαλλία: Παρέλαση υπερηφάνειας της «τρέλας» MAD Pride

mad_pride_2015
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε μία αμφιλεγόμενη διαδήλωση προχώρησαν το Δεκάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισίου και της Μασσαλίας.  Ο λόγος για το «Mad Pride», την πορεία υπερηφάνειας κατά του στιγματισμού των προκαταλήψεων κατά των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν το «Τρελοί, ε και;». Οι ίδιο παρήλασαν πάνω σε πολύχρωμα άρματα φορώντας τρελές φορεσιές.

Ο Φιλίπ Γκεράρ, πρόεδρος της Mad Pride 2015 και της οργάνωσης Advocacy France δήλωσε ότι εδώ και δεκαετίες οι άνθρωποι με ψυχικές νόσους θεωρούνται επικίνδυνοι. «Σήμερα, θέλουμε να δείξουμε το αντίθετο, ότι τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς να επιτίθενται σε κανέναν».

Κατέληξε λέγοντας «Αρκετά με τους ψηλούς γκρίζους τοίχους και τις λευκές μπλούζες, θέλουμε να δείξουμε τα χρώματά μας», ο πρόεδρος της διοργάνωσης ο οποίος φορούσε ένα πολύχρωμο καπέλο στο κεφάλι και ένα κολιέ από λουλούδια στο λαιμό.

Μία πολύ γλυκιά και ελπιδοφόρα κίνηση θα σκεφθούν πολλοί που θέλει επιτέλους να βάλει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου έχουν δεχθεί τις χειρότερες διακρίσεις σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα.

Από την άλλη πλευρά όμως η αισθητική και το μήνυμα που περνά μπορεί να θεωρηθεί σοβαρά προβληματική. Η ψυχική νόσος είναι κατάσταση πολύ επίπονη για τον άνθρωπο που τη φέρει. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής έχει απόλυτη επίγνωση της ασθένειάς του και αυτό του κάνει τον αυτοσεβασμό κουρέλι. Σκεφτείτε για μία στιγμή πώς θα αισθανόσαστε αν καταλαβαίνατε ότι «χάνετε το μυαλό σας». Το να τους παρουσιάζουμε ως σαλτιμπάγκους που δεν πολυκαταλαβαίνουν τι τους γίνεται και απλώς περνούν καλά, υποτιμά τραγικά και αυτούς και το πρόβλημά τους. Δεν παύει ωστόσο η κίνηση αυτή να αποτελεί μία θετική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου που είναι τεράστειο σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Παλαιότερα άρθρα: