ΓΕΜΗ: Σε διαδικασία πτώχευσης μπήκαν 1940 εταιρίες την περίοδο 2012-2015

ptwxefsi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πρόσφατα έγινε μία έρευνα στα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και σε 63 πρωτοδικεία της χώρας σχετικά με την περίοδο 2012-2015 από την οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι το σύνολο των εταιρειών που τέθηκαν σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας του άρθρου 99 φτάνει στον εξωφρενικό αριθμό των 1940 εταιρειών.

Αναλυτικότερα, από τις 1940 εταιρείες οι 783 γύρισαν σε ενεργές, οι 513 διαγράφηκαν από το ΓΕΜΗ (διαγραφή και διακοπή ΔΟΥ), οι 54 παραμένουν σε καθεστώς συνδιαλλαγής, οι 51 τέθηκαν σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, οι 534 τέθηκαν σε πτώχευση και 5 εταιρείες καταχωρίζονται σε κατάσταση «άλλο».

Από τα στοιχεία αυτά δεν μπορεί να προκύψει ασφαλές συμπέρασμα, τόσο ως προς την πορεία των αιτήσεων όσο και ως προς τον αριθμό αυτό καθαυτό.

Προκειμένου πάντως να καταστεί σαφής ο τρόπος καταγραφής των στοιχείων αυτών από το σύνολο των πρωτοδικείων της χώρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει εντολή ομοιόμορφης καταγραφής τους και στη συνέχεια θα αποστείλει στη Βουλή, με νεότερο έγγραφό του, στατιστικά στοιχεία.
Τα δύο έγγραφα, ένα από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και ένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης με στοιχεία από 63 Πρωτοδικεία, διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πόσες και ποιες είναι οι εταιρείες που αιτήθηκαν και υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (σ.σ. προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι τα μεγάλα πρωτοδικεία (Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ενημέρωσαν ότι η πλήρης συγκέντρωση στοιχείων απαιτεί τουλάχιστον 45 ημέρες εξαιτίας του τεράστιου όγκου των ζητούμενων πληροφοριών, εξαιτίας της ελλείψεως προσωπικού και της μη ηλεκτρονικής τήρησης μέρους των αιτούμενων στοιχείων. Επισημαίνεται επίσης ότι ο τρόπος καταγραφής των αιτούμενων στοιχείων στα υπόλοιπα πρωτοδικεία διαφέρει ανά πρωτοδικείο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξαχθεί συνολικά ασφαλές συμπέρασμα.

Επί του παρόντος και επειδή από τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει τα 63 πρωτοδικεία της χώρας δεν προκύπτει ασφαλές συμπέρασμα ως προς την εξέλιξη της πορείας των αιτήσεων που κατατέθηκαν από εταιρείες, ατομικές επιχειρήσεις, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ για εξυγίανση και υπαγωγή σε διαδικασία συνδιαλλαγής, στη Βουλή διαβιβάζεται -ανά πρωτοδικείο- μόνο το αριθμητικό σύνολο των εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που υπέβαλαν την εν λόγω αίτηση από την έναρξη ισχύος του ν. 3588/2007 ήτοι:

Πρωτοδικείο Αγρινίου: 22
Πρωτοδικείο Αθηνών: 1024
Πρωτοδικείο Αιγίου: 8
Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης: 6
Πρωτοδικείο Αμαλιάδας: 3
Πρωτοδικείο Άμφισσας: 1
Πρωτοδικείο Άρτας: 19
Πρωτοδικείο Βέροιας: 16
Πρωτοδικείο Βόλου: 3
Πρωτοδικείο Γιαννιτσών: 5
Πρωτοδικείο Γρεβενών: 3
Πρωτοδικείο Γυθείου: 0
Πρωτοδικείο Δράμας: 10
Πρωτοδικείο Έδεσσας: 4
Πρωτοδικείο Ευρυτανίας: 0
Πρωτοδικείο Ζακύνθου: 5
Πρωτοδικείο Ηλείας: 4
Πρωτοδικείο Ηρακλείου: 54
Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: 224
Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας: 0
Πρωτοδικείο Θήβας: 15
Πρωτοδικείο Ιωαννίνων: 8
Πρωτοδικείο Καβάλας: 17
Πρωτοδικείο Καλαβρύτων: 0
Πρωτοδικείο Καλαμάτας: 2
Πρωτοδικείο Καρδίτσας: 7
Πρωτοδικείο Καστοριάς: 2
Πρωτοδικείο Κατερίνης: 9
Πρωτοδικείο Κέρκυρας: 9
Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας: 6
Πρωτοδικείο Κιλκίς: 14
Πρωτοδικείο Κοζάνης: 8
Πρωτοδικείο Κορίνθου: 6
Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: 12
Πρωτοδικείο Κω: 1
Πρωτοδικείο Λαμίας: 8
Πρωτοδικείο Λάρισας: 15
Πρωτοδικείο Λασιθίου: 11
Πρωτοδικείο Λευκάδας: 0
Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 3
Πρωτοδικείο Μεσολογγίου: 6
Πρωτοδικείο Μυτιλήνης: 5
Πρωτοδικείο Νάξου: 0
Πρωτοδικείο Ναυπλίου: 7
Πρωτοδικείο Ξάνθης: 5
Πρωτοδικείο Ορεστιάδας: 0
Πρωτοδικείο Πειραιά: 48
Πρωτοδικείο Πατρών: 59
Πρωτοδικείο Πρέβεζας: 3
Πρωτοδικείο Ρεθύμνης: 3
Πρωτοδικείο Ροδόπης: 2
Πρωτοδικείο Ρόδου: 51
Πρωτοδικείο Σάμου: 0
Πρωτοδικείο Σερρών: 2
Πρωτοδικείο Σπάρτης: 0
Πρωτοδικείο Σύρου: 3
Πρωτοδικείο Τρικάλων: 13
Πρωτοδικείο Τριπόλεως: 1
Πρωτοδικείο Φλώρινας: 2
Πρωτοδικείο Χαλκίδας: 11
Πρωτοδικείο Χαλκιδικής: 6
Πρωτοδικείο Χανίων: 10
Πρωτοδικείο Χίου: 2

Το υπουργείο Οικονομίας, από τη δική του πλευρά, διαβίβασε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή στο οποίο επισημαίνεται πως για όσα στοιχεία αφορούν στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα και υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης αυτών στο ΓΕΜΗ, αποτελούν δευτερογενή πληροφόρηση, καθώς προέρχονται από τα Μητρώα Πτωχεύσεων που τηρούνται στις κατά τόπους γραμματείες των Πρωτοδικείων.

Οι γραμματείες των Πρωτοδικείων υποχρεούνται να διαβιβάζουν αμελλητί τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις στις ΥΓΕΜΗ, οι οποίες θα πρέπει να τις καταχωρίζουν αυτεπάγγελτα στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ.

Εν κατακλείδι, η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη και αυτή η έρευνα αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σύμφωνα με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, πράγμα που σημαίνει πως η ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος για να αρχίσει να στέκεται στα πόδια του θα αργήσει πολύ να έρθει.

Παλαιότερα άρθρα: