Γεροβασίλη: Διάλογος χωρίς τελεσίγραφα για το αγροτικό

olga-gerovasili
Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη.

Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για τα δύο σημαντικά ταξίδια του Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει την Παρασκευή στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Δωρητών για τους σύρους πρόσφυγες. Στο περιθώριο θα έχει συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ καθώς και πενταμερή συνάντηση με τους Μέρκελ, Φάιμαν, Ρούτε, Τίμερμανς και Νταβούτογλου.

«Στο περιθώριο της εν λόγω συνόδου θα υπάρξουν και άλλες διμερής συναντήσεις» επεσήμανε η κ. Γεροβασίλη.

Το δεύτερο ταξίδι του πρωθυπουρογύ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και την Δευτέρα στην Τεχεράνη. «Πρόκειτια για μια επίσκεψη που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Επί τάπητος αναμένετα να τεθούν θέματα για την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό καθώς και την ευρύτερη οικονομική και εμπορική συνεργασία. Το πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι κκ Κοτζιάς, Σκουρλέτης, Σταθάκης, Μάρδας και Γ. Τσίπρας.

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι κατατίθεται σήμερα-αύριο το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Για το αγροτικό επανέλαβε ότι «αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα των αγροτών» και τόνισε ότι «απαιτείται διάλογος χωρίς τελεσίγραφα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε κατασταλτικά μέτρα».

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τους αγρότες να απομονώσουν όσους δεν θέλουν διάλογο, ενώ σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν σχετίζεται με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών.

«Όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την πραγματική αγωνία των αγροτών στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα μια γραμμή που υπονομεύει τον διάλογο πρέπει να απομονωθούν» είπε.

Οσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Οι ελληνικές προτάσεις τηρούν κατά γράμμα τους όρους της συμφωνίας, υποστήριξε, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς είναι σε προκαταρκτικό επίπεδο.

«Υπάρχει ένα σχεδόν συμφωνημένο πλαίσιο» είπε η κυβενρητική εκπρόσωπος. «Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές ολοκληρώνεται την Παρασκευή οπότε οι συζητήσεις θα διακοπούν για μία εβδομάδα και θα ξαναρχίσουν έπειτα από μία εβδομάδα με στόχο να διαρκέσουν και να ολοκληρωθούν τελικά εντός δύο εβδομάδων. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ώστε τον Μάρτιο να έχουμε το τέλος της αξιολόγησης».

«Υπάρχει η συμφωνία του Αυγούστου η οποία δεν είναι πολύ ευχάριστη» πρόσθεσε και παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για την αναδαιμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Οσον αφορά στο προσφυγικό η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να συμψηφίσουμε το θέμα του δημοσιονομικού και της οικονομικής κρίσης με το προσφυγικό. Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου, καλείται να αντιμετωπίσει τα προσφυγικά κύματα» είπε και έκανε λόγο για τεχνική δυσκολία στην απορρόφηση των πρώτων 440 εκατ.ευρώ από την ΕΕ που πλέον ξεπεράστηκε.

Σημείωσε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός δεν θα είναι απολογούμενος -καθώς η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της- αλλά εγκαλών, απέναντι σε αυτούς που δεν είναι συνεπείς.

Δεν υπάρχει κανένα σενάριο για εκλογές τόνισε η κ. Γεροβασίλη ενώ διέψευσε τα περί οικουμενικής κυβέρνησης, ερωτηθείσα σχετικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις της τέως προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα αυτό έχει τελειώσει και η κυβέρνηση έχει κάνει την αυτοκριτική της.

Το Βήμα

Παλαιότερα άρθρα: