Αμερικανοί γερουσιαστές καθησυχάζουν τις Βαλτικές χώρες για το ΝΑΤΟ

McCain
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές έφτασαν στο Ταλίν της Εσθονίας την Τρίτη με σκοπό να καθησυχάσουν τα κράτη της Βαλτικής ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους τόσο στην αμυντική ενδυνάμωση αυτών των κρατών όσο και στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη από τους γερουσιαστές – John McCain, Ρεπουμπλικανό από την Αριζόνα, Lindsey Graham, Ρεπουμπλικανό από τη Νότια Καρολίνα και την Amy Klobuchar, Δημοκρατική της Μινεσότα – ήρθε ως φυσικό επόμενο καθώς η Εσθονία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξημένες ανησυχίες για το αν ο εκλεγμένος Πρόεδρος Donald J. Trump θα μείνει πιστός στις μακροχρόνιες αμερικανικές δεσμεύσεις ως προς τη Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Trump απέρριψε το ΝΑΤΟ ως «ξεπερασμένο» και εμφανίστηκε να θέτει προϋποθέσεις για τη συνέχιση της συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμμαχία, τον ακρογωνιαίο λίθο της υπερατλαντικής ασφάλειας από το 1949.

«Είμαι πεπεισμένος και βέβαιος ότι οι σχέσεις μας, και η αμερικανική σχέση με το ΝΑΤΟ, θα παραμείνει η ίδια», είπε όμως ο McCain σε συνέντευξη Τύπου με τον νέο πρωθυπουργό της Εσθονίας, Juri Ratas.

Μεταξύ των στάσεων στο δρομολόγιο των γερουσιαστών είναι τα δύο άλλα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία και η Λιθουανία, καθώς και η Ουκρανία και η Γεωργία, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, να αναφερθεί ότι περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τοποθετηθεί με σύστημα rotation στην Εσθονία από το Απρίλιο του 2014 – μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία – και ο McCain δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια μόνιμη παρουσία στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών εκεί.

«Νομίζω ότι η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων εδώ στην Εσθονία είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο πιστεύουμε όπως πίστευε και ο Ronald Reagan, και αυτό είναι η ειρήνη μέσω της δύναμης», είπε, αποκαλώντας την «τον καλύτερο τρόπο για την πρόληψη της ρωσικής ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, μαζί με τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες απειλές της προς τη Γεωργία, ενίσχυσαν την ανάγκη να βοηθήσουν οι ΗΠΑ έτσι ώστε το ΝΑΤΟ να παραμείνει ισχυρό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο McCain. «Η σχέση μας είναι πιο σημαντική από ό, τι ήταν εδώ και πολύ καιρό», συμπλήρωσε.

Εκπρόσωποι των γερουσιαστών και του ίδιου του Trump πάντως δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν είχε ενημερωθεί ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος σχετικά με το ταξίδι τους.

Πηγή: New York Times

Παλαιότερα άρθρα: