Για αποεπένδυση προειδοποιεί ο ΣΕΒ αλλά στηρίζει τις προβλέψεις Τσίπρα

sev
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Τα όποια θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία αφορούν τελικά στην ομαλοποίηση της κατάστασης μετά την έκρρυθμη πορεία που ακολούθησε η χώρα κατά τη διάρκεια των capital control και των πολιτικών παλινωδιών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ωστόσο οι δυναμικές που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα η παραγωγική οικονομία είναι δυσοίωνα.

«Aρκετές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και όσες σκέφτονταν να επενδύσουν έχουν παγώσει τα σχέδιά τους. Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς επενδύσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς εξαγωγές και παραγωγή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, στην εκδήλωση με θέμα τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο του ΣΕΒ.

«Τα επτά τελευταία χρόνια της μεγάλης ύφεσης, ο παραγωγικός ιστός της χώρας κυριολεκτικά αποδιαρθρώθηκε. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 62%, με τη μεταποίηση και τη βιομηχανική δραστηριότητα να πληρώνουν το κόστος της ύφεσης. Μόνο με ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων θα σταματήσουμε να επιβαρύνουμε την πραγματική οικονομία και την εργασία με φόρους επί φόρων και λειψές μεταρρυθμίσεις, που δεν ωφελούν τελικά κανέναν», τόνισε ο κ. Φέσσας.

Παρόλα αυτά εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το ενδεχόμενο σταθερής τροχιάς ανάπτυξης από το β εξάμηνο του 2016. Στηρίζοντας ουσιαστικά την πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο με αυτές τις προβλέψεις δεν συμφωνεί η έκθεση της Κομισιόν που είδε το φως της δημοσιότητας χθες και κάνει λόγο για υφεση μέχρι και το 2017.

Η ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων, μαζί με μια νέα επενδυτική πολιτική κινήτρων, είναι η συνταγή της αλλαγής πορείας που έχουμε ανάγκη όλοι» τόνισε ο κ. Φέσσας και έθεσε ως παράγοντες προσέλκυσης επενδύσεων η φορολογική ενθάρρυνση πρωτίστως των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων, όπως είναι οι επενδύσεις στην καινοτομία, σε εξωστρεφείς μεταποιητικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, σε μεγάλα logistics και supply centers που θα κάνουν την Ελλάδα de facto διαμετακομιστικό κόμβο, στον τουρισμό, στις νέες τεχνολογίες, στην υγεία.

Παλαιότερα άρθρα: