Γιατί διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστηρίο της Νέας Υόρκης

d2f2f4c72c2541582aca3a67436c8bf3_XL
Διαβάστε επίσης
Τις συναλλαγές του για αρκετές ώρες, αναγκάστηκε να διακόψει χθες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) όταν υπέστη την μεγαλύτερη τεχνική διακοπή σε αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά των τελευταίων χρόνων. Η συνεδρία διεκόπη λίγο μετά τις 18:30 και άνοιξε πάλι στις 22:00 (ώρες Ελλάδας).
Σύμφωνα με το χρηματιστήριο, η διακοπή αφορούσε ένα εσωτερικό τεχνικό θέμα και όχι επίθεση του κυβερνοχώρου. Άλλα χρηματιστήρια λειτούργησαν κανονικά.
Το NYSE χειρίστηκε 6,12% του όγκου των μετοχών στη χώρα, κυρίως μετά την επαναλειτουργία του, σύμφωνα με στατιστική του χρηματιστηρίου BATS Global Markets, σε σχέση με έναν μέσο όρο 13,4% τον Ιούνιο. Επίσης χειρίζεται καθημερινά και πάνω από 60% του όγκου των μετοχών στον δείκτη S&P 500 στο κλείσιμο της αγοράς, σύμφωνα με την αναλύτρια της Credit Suisse, Άνα Αβράμοβιτς.
Πολλοί χρηματιστές είπαν ότι δεν τους επηρέασε η διακοπή γιατί υπάρχουν συνολικά 11 χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, μαζί με πάνω από 40 ιδιωτικές εταιρείες χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε η συναλλαγή μετοχών εισηγμένων στο NYSE δεν διακόπηκε.
«Αυτή είναι μια από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου η κατάτμηση των αγορών στις οποίες ζούμε έχει κάποιο λόγο ύπαρξης» είπε ο Ντέιβ Νέιντιγκ, διευθυντής χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμων αμοβαίων κεφαλαίων στην εταιρεία ανάλυσης FactSet Research Systems. «Αν αυτό συνέβαινε στο (χρηματιστήριο του Λονδίνου), θα ήσουν αναγκασμένος να κοιτάς μια κενή οθόνη» πρόσθεσε.
Το τεχνικό πρόβλημα συνέβη την ίδια μέρα που μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Αμερική, η United Airlines, αναγκάστηκε να διακόψει όλες τις πτήσεις της για δύο χώρες, ενώ τεχνικά προβλήματα παρουσίασε και η αρχική σελίδα του ιστότοπου της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Παλαιότερα άρθρα: