Γιατί η Τουρκία πήγε στο ΝΑΤΟ και όχι τη Ρωσία μετά την κατάρριψη;

tourkia-ee
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Αυτό ήταν το πιο κραυγαλέο ερώτημα που έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν στις δηλώσεις του μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Και πραγματικά από όλες τις εξελίξεις της χθεσινής ημέρας παραμένει η πλέον ύποπτη.

Είναι γεγονός ότι με το περιστατικό της κατάρριψης του αεροσκάφους και της ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, βολεύονται εξαιρετικά οι ατζέντες και των δύο χωρών.

Πώς; Ο Ερντογάν συνειδητοποίησε μετά το χτύπημα στο Παρίσι ότι έρχονταν πιο κοντά οι δυνάμεις που καταπολεμούν το ISIS, συνεπώς η νέα διαφαινόμενη συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας του χάλαγε το σχέδιο να γίνει στρατηγικός παίχτης στην περιοχή με έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας, όταν θα έπεφτε ο Άσαντ.

Επίσης από την άλλη ο Πούτιν ήθελε να προκαλέσει τους δυτικούς του συμμάχους, να απομονώσουν την Τουρκία η οποία αποδεδειγμένα συνεργάζεται και ενισχύει το ISIS.

Αυτό καθιστά τη στάση του ΝΑΤΟ, υψίστης σημασίας. Το αν θα επιλέξουν να ενισχύσουν ή να απομονώσουν τον Ερντογάν θα κρίνει και αν αυτό θα συνεχίσει σε μία εκτεταμένη σύρραξη ή όχι. Και σας έχω νέα. Αν το ΝΑΤΟ κινηθεί ενάντια στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο ιστορικό δίλημμα είτε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ είτε να στηρίξει γεωστρατηγικά τον προαιώνιο εχθρό της…

Παλαιότερα άρθρα: