Γιατί η Ντόρα πρέπει να πει «όχι σε όλα»

mpakogianni-proedros-dimokratias
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Καραμαγκάλης

Η κυρία Μπακογιάννη από την Κυριακή το βράδυ έχει ερμητικά κλειστά τα τηλέφωνά της και έχει ακυρώσει όλα τα ραντεβού της, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ. Η παράμετρος αυτή θα πρέπει να ανησυχεί δεόντως τους εναπομείναντες ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Το χθεσινό απόγευμα δεν ήταν ένα ήρεμο απόγευμα Κυριακής για το Μαξίμου, καθώς βρέθηκε εντελώς ανοργάνωτο στο ζήτημα της επιλογής ΠτΔ. Ο κ. Τσίπρας είχε ως τελική λύση αυτή του νυν επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και θεωρούσε σχεδόν σίγουρη την αποδοχή της επιλογής αυτής και από την κομματική του βάση όπως και …συνέβη! Εξηγούμαι: Ο κ. Λαφαζάνης χθες έφυγε εκνευρισμένος από το Μαξίμου προφανώς λόγω του σημερινού κρίσιμου Eurogroup και όχι για το ζήτημα του ΠτΔ, καθώς όπως προκύπτει και από επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν τα σχέδια του πρωθυπουργού δεν χάλασε ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά ο επικεφαλής της Κομισιόν κ. Γιούνκερ ο οποίος επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά, ζητώντας την διατήρηση των πολιτικών συσχετισμών στην κομισιόν μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλδημοκρατών, ισορροπία που θα δυναμιτιζόταν σε περίπτωση παραίτησης του Έλληνα επιτρόπου με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο κ. Καμμένος φαίνεται πως έδωσε μία ιδανική λύση στον κ. Τσίπρα με την πρόταση του να προτείνει την κ. Μπακογιάννη για την Προεδρία. Μία κίνηση ΜΑΤ την οποία ο κ. Τσίπρας –όντας έξυπνος- θα πρέπει να εκμεταλλευτεί, έχοντας με ένα σμπάρο…τρία τρυγόνια: Πρώτον, θα έχει έναν κεντροδεξιό διπλωμάτη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τηρώντας τις εσωτερικές ισορροπίες και επίσης θα ικανοποιήσει το αίτημα του κ. Γιούνκερ στέλνοντας την κ. Μπακογιάννη … Βρυξέλλες, κρατώντας τις ισορροπίες και στην Κομισιόν. Το Τρίτο «τρυγόνι» θα είναι το «καθαρό γήπεδο» καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα αφήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδιέξοδο και σίγουρα αδύναμη σε ένα ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας που θα οδηγήσει σε ένα νέο άνοιγμα στο πολιτικό κέντρο από το οποίο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επωφελείται ξεκάθαρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Και εδώ έρχονται οι γενναίες αποφάσεις για την κ. Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη πρέπει να πεί για πρώτη φορά «όχι σε όλα», παίρνοντας ίσως ένα από τα σημαντικότερα ρίσκα της πολιτικής της καριέρας. Σε περίπτωση που δεχθεί και σε συνδυασμό με την εκλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ΠτΔ, αφήνει την κεντροδεξιά παράταξη βορρά στα χέρια της λαϊκής δεξιάς πτέρυγας, η οποία έχει τον τελευταίο καιρό ροπές προς τα βήματα της Πολιτικής Άνοιξης. Το γεγονός πως έχει κλείσει και ακυρώσει τα πάντα είναι μεγάλος φόβος για την Νέα Δημοκρατία, για την οποία ο πολιτικός χρόνος θα είναι πλέον αδυσώπητος εάν δεν προχωρήσει σύντομα σε αλλαγή ηγεσίας και ρότας προς το κέντρο.

Το μέγα ζητούμενο λοιπόν είναι το εξής: Θα αποδεχθεί η κ. Μπακογιάννη αυτάρεσκα την όποια θεσμική θέση της δώσει η Νέα Κυβέρνηση ικανοποιώντας προσωπικούς πολιτικούς πόθους ετών και αφήνοντας έτσι τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να αλώσει το πολιτικό κέντρο ή θα πάρει την γενναία απόφαση να βγει μπροστά διεκδικώντας σθεναρά την ηγεσία της γαλάζιας παράταξης και την εμπιστοσύνη των κεντρώων ψηφοφόρων που παραδοσιακά στήριζαν Ν.Δ;

Παλαιότερα άρθρα: