Γιατί ντύθηκαν στα μαύρα οι γυναίκες στην Πολωνία; Καθολική η απαγόρευση των αμβλώσεων

black monday
Διαβάστε επίσης

Τη Δευτέρα οι γυναίκες στην Πολωνία φόρεσαν μαύρα, δεν πήγαν στη δουλειά τους, βγήκαν στους δρόμους και ύψωσαν πλακάτ για να διαμαρτυρηθούν. Όχι μόνο για το δικαίωμα να ορίζουν ελεύθερα το σώμα τους, αλλά πρώτα για το αυτονόητο δικαίωμα να υπερασπιστούν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους.

Στην καθολική Πολωνία, στην οποία ήδη υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, η Κυβέρνηση προωθεί έναν νόμο που, εάν τελικά περάσει από το Κοινοβούλιο, η απαγόρευση των αμβλώσεων θα είναι καθολική, ακόμη και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της μελλοντικής μητέρας, όταν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ή και βεβαιότητα πως το έμβρυο έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη και όταν η εγκυμοσύνη είναι το αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Σημειώνεται πως ανάλογη με την προωθούμενη, είναι και η νομοθεσία για τις αμβλώσεις, σε μόνο άλλες δύο χώρες στην Ευρώπη: τη Μάλτα και το Βατικανό ενώ πιο αυστηρή νομοθεσία από την Πολωνία έχουν σήμερα οι: Ιρλανδία, Ανδόρα, Λίχτενσταϊν, Σαν Μαρίνο, Βόρεια Ιρλανδία.

Βάσει του νομοσχεδίου, στις γυναίκες που θα παραβιάζουν το νόμο θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης ως και πέντε ετών, ενώ οι γιατροί που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας την επέμβαση μπορεί επίσης να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης.

Γι αυτό, λοιπόν, τη Δευτέρα οι γυναίκες στην Πολωνία φόρεσαν μαύρα, δεν πήγαν στη δουλειά τους, βγήκαν στους δρόμους και ύψωσαν πλακάτ.

#BlackProtest, #BlackMonday

Παλαιότερα άρθρα: