Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές

mitsotakis
Διαβάστε επίσης

Το νέο στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και δύο μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ, ζήτησε την παραίτηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη διενέργεια εκλογών.

Κορυφώνοντας τη μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και αφού είχε προηγηθεί η πολύ υψηλών τόνων ομιλία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε πράξη αυτό που ψιθυριζόταν τις τελευταίες μέρες στους διαδρόμους της Συγγρού. Και η αλήθεια είναι ότι το αίτημα προσφυγής στις κάλπες αποτελούσε σταθερό θέμα συζήτησης στον γαλάζιο «πρωινό καφέ» τελευταία, όμως σχετική απόφαση δεν είχε ληφθεί μέχρι την ύστατη ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είχε οριστικοποιηθεί και εν πολλοίς θα εξαρτιόταν από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Τελικά ο κ. Μητσοτάκης, στο τέλος της παρέμβασής του, αποφάσισε να… απασφαλίσει: «Εδώ που έχουμε φτάσει, έχετε μόνο μια ωφέλιμη απόφαση για τον τόπο να πάρετε: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να παραιτηθείτε. Να φύγετε, πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Και επειδή, όπως φαίνεται, η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, να δώσει, λοιπόν, τη λύση ο λαός», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ήταν η κορύφωση μιας στρατηγικής που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθούσε τις τελευταίες εβδομάδες, με συνεχώς αυξανόμενους αντιπολιτευτικούς τόνους και διεύρυνση των μετώπων για τα οποία ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση. «Εδώ που φτάσαμε, θα ήμασταν ανακόλουθοι αν δεν ζητάγαμε εκλογές. Ακούγαμε για 7-8 φακέλους που είχε ο πρωθυπουργός, ενώ εμείς είχαμε μόνο έναν, αυτόν για την καταστροφή της χώρας από τη σημερινή συγκυβέρνηση», έλεγε αργά το βράδυ συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας πλέον δεν έχει άλλο οχυρό. Το τελευταίο ήταν η διαπλοκή και η διαφθορά και σε αυτό όμως πήρε σήμερα την απάντηση που του άρμοζε».
«Δεν χρειάζεται την άδεια κανενός»

Το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούν στη Συγγρού είναι ότι η κυβέρνηση «έχει καταλύσει τα πάντα» και ότι πλέον «η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα». Κάθε μέρα που περνάει, υποστηρίζουν, η κατάσταση γίνεται και πιο δύσκολη για τη χώρα και, όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, «εδώ που φτάσατε τη χώρα, το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής σας».

Με βάση τα νέα δεδομένα, ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σε γνώση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ή όχι. «Φυσικά όχι. Δεν χρειάζεται την άδεια κανενός. Την εμπιστοσύνη του λαού ζητά», είναι η σχετική απάντηση στενού συνεργάτη του, κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης στις Βρυξέλλες και τη στάση των ομοϊδεατών του απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την πρόταση εκ μέρους του κόμματός του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls, το νέο μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζητώντας μάλιστα από τον πρωθυπουργό να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση και η ΝΔ από την πλευρά της θα στηρίξει τη δική του πρόταση για εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι το κόμμα του έχει τις δικές του ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, ενώ στήριξε απόλυτα τους προκατόχους του, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για τα πεπραγμένα τους. Από την άλλη, συσχέτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με το παλαιό ΠΑΣΟΚ: «Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς μαζέψατε», τόνισε.
πληροφορίες από euro2day.gr

Παλαιότερα άρθρα: