Γιατί πρέπει να ψηφίσω;

dimopsifisma-kalpi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Βύρων Κρετσόβαλης

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου και, αναπόφευκτα, το πολιτικό «θερμόμετρο» ανεβαίνει ραγδαία σε όλα τα επίπεδα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν προκαλέσει τη πανσπερμία υποψηφίων, η οποία διατρανώνει με τον καλύτερο τρόπο το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Στην αντίπερα όχθη, όμως, το δικαίωμα του εκλέγειν υπονομεύεται έντονα και διαρκώς. Είναι γεγονός και κοινώς παραδεκτό ότι πάρα πολλοί είναι εκείνοι που, όντας απογοητευμένοι από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, σκέφτονται να απέχουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας ή αδιαφορίας. Το παρόν άρθρο, λοιπόν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας λόγος «προτρεπτικός επί το εκλέγειν».

Επειδή τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και αυτονόητο στην εποχή μας, πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί την αξία του πολιτεύματός μας. Ο λογικός πυρήνας της δημοκρατίας είναι ότι όλες οι εξουσίες εκπορεύονται και καταλήγουν στο λαό. Πιο απλά, η εξουσία οδηγείται από κάτω (δήμος-λαός) προς τα πάνω (κυβέρνηση), όχι το αντίστροφο. Αυτό είναι το θεωρητικό μέρος. Πρακτικά, η ψήφος είναι το μόνο νόμιμο και αναίμακτο μέσον που διαθέτει κανείς, για να αλλάξει μία κατάσταση που του προκαλεί οργή ή αμφισβήτηση.

Η ψήφος είναι ένα «ιερό» δικαίωμα και θεμέλιος λίθος της κοινωνίας μας, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα· κατά συνέπεια, πρέπει όλοι μας να το τιμούμε, να το σεβόμαστε και να το υπερασπιζόμαστε. Μολονότι η δημοκρατία μας δεν είναι άμεση, δηλαδή να μπορεί ο καθένας μας να ψηφίσει αυτοπροσώπως νομοσχέδια, είναι ωστόσο αντιπροσωπευτική. Άρα, θα ήταν σχεδόν αφελές να μην ενδιαφέρεται κάποιος για αυτόν που θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του στα θεσμικά όργανα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Παραδείγματος χάριν, θα ήταν κανείς αδιάφορος ως προς την επιλογή του ατόμου που θα εκπροσωπούσε την επιχείρησή του ή τον ίδιο ατομικά σε ένα δικαστήριο; Προφανώς όχι· θα επιδίωκε να επιλέξει τον καλύτερο εκπρόσωπό του. Επομένως, η αποστασιοποίηση στις εκλογές θα μπορούσε να πει κανείς ότι ταυτίζεται με μία ερήμην καταδίκη σε δικαστήριο.

Κλείνοντας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ψήφος είναι ένα θέμα που σε άλλες χώρες φαντάζει ως πολυτέλεια. Η απαξίωσή της αποτελεί το βασικό λόγο διάβρωσης, τρόπον τινά, του πολιτεύματος και της έμμεσης εξουδετέρωσης των συμφερόντων, όσων ευαγγελίζονται την αποστασιοποίηση ως την ενδεδειγμένη στάση. Η ψήφος είναι το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα που καλούμαστε όλοι να ασκήσουμε και η μόνη οδός για τη δημοκρατική ανατροπή της χρόνιας παθογένειας της πολιτικής κατάστασης της χώρας, μακριά από έκνομες πράξεις και ακρότητες.

Παλαιότερα άρθρα: