Γιατί συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ο Α. Τσίπρας

1d7c824d83ae089f9ca3fd7d48e1777c_XL
Διαβάστε επίσης

Η κρισιμότερη μέρα μέχρι την επόμενη, για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους θα είναι την Δευτέρα και γι αυτό η κυβέρνηση καλείται να προαποφασίσει πολλές από τις κινήσεις της μέσα στο 3ήμερο.

Υπό αυτό το πρίσμα και εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου στις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να αποτυπώσουν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται πλέον και φυσικά να χαράξουν τη στρατηγική για τις επόμενες ημέρες.

Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες, λιγότερες συμφωνίες σε βασικά όμως θέματα και λίγος χρόνος να βρεθεί λύση. Εδώ ακόμα και για την κοινή ανακοίνωση του έκτακτου Eurogroup, δε βρέθηκε σημείο επαφής με αποτέλεσμα να μην υπάρξει. Όπως και να’χει όμως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης έχουν βρει απρόσμενους συμμάχους σ’αυτή τη μάχη και η συνεχής πίεση προς την πλευρά της Γερμανίας φαίνεται να έχει φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, αν και ακόμα βρισκόμαστε πολύ νωρίς.

H μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια (και όχι στο… εξωφρενικό 4-4,5% του ΑΕΠ), η μείωση του αριθμού των αποκρατικοποιήσεων και η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα, είναι τα πρώτα κερδισμένα της ελληνικής μάχης. Οι διαφωνίες όμως είναι ακόμα αρκετές και δύσκολα οι δυο πλευρές θα τα βρουν ακριβώς στη μέση. Μάλλον η κυβέρνηση θα κληθεί να «θυσιάσει» και άλλα πράγματα της προεκλογικής της περιόδου για να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Αυτά και πολλά άλλα σημαντικά θέματα, θα τεθούν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου.

Παλαιότερα άρθρα: