Γιατί το εθνικό αρνείται χορηγία της Λάτση; Φορτισμένος ο Σ. Λιβαθινός

ethniko theatro
Διαβάστε επίσης

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και του αναπληρωτή του, Θοδωρή Αμπαζή, που κράτησε τρεις ώρες περίπου, επιφύλαξε μία έκπληξη για τους δημοσιογράφους.

Αυτό που δεν ήταν γνωστό αλλά δημοσιοποιήθηκε εχθές ήταν ότι ο νέο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός έχει πολύ κακές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου.

«Ή θα πάμε το πρόγραμμά μας στα άκρα ή θα χαιρετίσουμε και θα πάμε σπίτι μας», σημείωσε ο κ. Λιβαθινός, φανερά φορτισμένος κάποια στιγμή. Ο λόγος της φόρτισής του αποκαλύφθηκε όταν περιέγραψε τα σχέδια του θεάτρου για το επόμενο διάστημα τα οποία περιλαμβάνουν την ίδρυση του Τμήματος Σπουδών Σκηνοθεσίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού, στην ανάληψη της διεύθυνσής της από τον ίδιο και τη μετεγκατάστασή της στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά στην οδό Πειραιώς.

Εξήγησε ότι σε αυτό θα ήταν χορηγός η Μαριάννα Λάτση, με 280 χιλ. ευρώ, στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου. Ωστόσο, αμέσως μετά προσέθεσε «σε όλα αυτά βάλτε με το μολύβι σας ένα “δεν” στα χαρτιά σας. Γιατί δεν κατάφερα να πείσω το Δ.Σ. να το εγκρίνει». Αντιθέτως, εγκρίθηκε χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση με 220 χιλ. ευρώ για ένα χρόνο. 

Σημειώθηκε επίσης ότι το Εθνικό έχει ήδη 1,1 εκατ. ευρώ έλλειμμα από το 2014, ενώ αν μέχρι το τέλος του 2015 αφεθεί ανεξέλεγκτο το πραγματικό έλλειμμα στο Εθνικό θα φθάσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Στάθης Λιβαθινός δήλωσε ότι «υιοθετήσαμε ένα ρεπερτόριο που τώρα είναι δικό μας παιδί, γιατί τιμούμε τη συνέχεια»· «θέλουμε να κάνουμε ένα ακριβό θέατρο για πολλούς, σαν να απευθύνεται στην ελίτ. Το Εθνικό δεν θέλουμε να είναι θέατρο των σταρ και των πρωταγωνιστών, αλλά ένα θέατρο παραστάσεων». 

Πάντως μετά από αυτές τις αποκαλύψεις θα ήταν ενδιαφέρον να ακούγοντας οι απόψεις των άλλων μελών του ΔΣ, σχετικά με την απόρριψη της χορηγία της κας Λάτση. Ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να ακουστούν γιατί κανένα άλλο μέλος του ΔΣ δεν παραβρέθηκε.

Παλαιότερα άρθρα: