Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει μάλλον και πλεονεκτήματα

giounker fdf
Διαβάστε επίσης

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τα κατάφερε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει μέλλον και προτερήματα.

«Πολλοί μπορεί να πίστευαν ότι η Κομισιόν είχε πολλά άλλα πράγματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί, εγώ όμως πιστεύω ότι καλώς κάναμε και ασχοληθήκαμε. Καταφέραμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και εγώ πιστεύω ότι η χώρα έχει μέλλον και πλεονεκτήματα» τόνισε ο Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016, ο Γιούνκερ μίλησε ακόμα για την ευρωζώνη, για το προσφυγικό και τη Σένγκεν αλλά και τη Βρετανία.

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, σημείωσε ότι η κοινή νομισματική ένωση δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει παράλληλα η ελεύθερη μετακίνηση στα πλαίσια της ζώνης Σένγκεν, τονίζοντας ότι όποιος «σκοτώσει» τη Σένγκεν θα βλάψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και θα δημιουργήσει υψηλή ανεργία.

«Η Σένγκεν (η ζώνη της ΕΕ όπου η μετακίνηση γίνεται ελεύθερα) είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χωρίς τη Σένγκεν, χωρίς την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζόμενων, χωρίς την ελευθερία στα ταξίδια για τους Ευρωπαίους πολίτες, το ευρώ δεν έχει νόημα πλέον» δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας:

«Το ίδιο ισχύει για τον σύνδεσμο μεταξύ Σένγκεν, ελευθερίας κίνησης και εσωτερικής αγοράς. Αν κάποιος θέλει να ‘’σκοτώσει’’ τη Σένγκεν, τότε εν τέλει, αυτό που θα κάνει είναι να ‘’τελειώσει’’ και την ενιαία αγορά.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «σχεδόν βέβαιος» για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία, όχι έναν συμβιβασμό, μια λύση, μια μόνιμη λύση, τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Γιούνκερ αφότου δήλωσε «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος».

Η βεβαιότητα αυτή του προέδρου της Επιτροπής για την απόσπαση μιας συμφωνίας πηγάζει από την «εμπειρία» του, όπως εξήγησε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο.

«Τα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο βρετανός πρωθυπουργός είναι όλα δύσκολα», προειδοποίησε επίσης.

Μιλώντας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε τα κράτη μέλη που «δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στους κόλπους της ΕΕ που εισέρχονται στη γηραιά ήπειρο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Δεν είναι η Επιτροπή» που απέτυχε, αλλά «ορισμένα κράτη μέλη δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «μετεγκατάστασης», δήλωσε ο Γιούνκερ εκφράζοντας λύπη.

(imerisia.gr)

Παλαιότερα άρθρα: