Γκάμπριελ: Θα συγκλονιστεί η Ευρώπη αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει

sigmar-gabriel
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας που καταβάλλουν η Άνγκελα Μέρκελ, οι ομόλογοί της και οι λοιποί υψηλόβαθμοι συνομιλητές.

Από την άλλη πλευρά σημείωσε ότι θεωρεί ότι «είναι απολύτως σωστό η Γερμανία και η Γαλλία να καταβάλουν ακόμη μία προσπάθεια» και τόνισε ότι «οι πολιτικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν φυσικά τεράστιες για την Ευρωζώνη». Ο Γκάμπριελ που προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας δεν εξέφρασε ποτέ τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε, ωστόσο το γεγονός ότι σήμερα εκφράζεται έτσι δείχνει ότι έχει την άνεση δεδομένη της πορείας πλέον του Βερολίνου προς τη συμφωνία.

«Η αλήθεια είναι ότι αν σπάσει η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι, τότε η Ευρώπη θα συγκλονιστεί», υπογράμμισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, προσχωρώντας στη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί και το ακροτελεύτιο επιχείρημα για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Την ίδια στιγμή από το Βερολίνο έρχονται αντικρουόμενα μηνύματα που χαρακτηρίζουν την Ελληνική πρόταση ως ελλειπή σε πολλά σημεία και εκφράζουν την άποψη ότι δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Παλαιότερα άρθρα: