«Γράψε-σβήσε» στο Μαξίμου

grapse_sbhse_maximou
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες, καθώς μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για το αν θα είναι αρκετά και αρεστά τα μέτρα που η ίδια έχει προτείνει στους Θεσμούς.

Πρωτεργάτης στις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες και σε απευθείας συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το επιτελείο του στο υπουργείο οικονομικών.

Κύριο μέλημα τους είναι η περαιτέρω και σε βάθος εξειδίκευση του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων («κόφτης»).

Η ελληνική πλευρά και η μικρή πρόοδος στο EuroWorking Group της προηγούμενης εβδομάδας

Η ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε ανέτοιμη στην συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς παρουσίασε ένα νομικό κείμενο ιδιαίτερα άκαμπτο, θολό και γεμάτο με γενικότητες σχόλια, στο οποίο δεν γινόταν πουθενά λόγος για τα σημεία εκείνα στα οποία θα ενεργούσε αυτόματα ο κόφτης.

Από που θα βρεθούν τα προληπτικά μέτρα

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες που σίγουρα θα περιληφθούν στο μηχανισμό είναι αυτές των αποδοχών και συντάξεων, οι μεταβιβαστικές δαπάνες, οι καταναλωτικές και συνθέτες δαπάνες και οι δαπάνες για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μία σειρά νέων αυξήσεων κυρίως σε έμμεσους φόρους οι οποίο θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή.

Ποια θα είναι τα νέα μέτρα;

Ο κατάλογος των νέων έμμεσων φόρων που περιγράφονται στο προσχέδιο του μνημονίου έχει ως εξής:

- Από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
- Από την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη και στο φυσικό αέριο.
- Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα, ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.
- Από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστούν νέοι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση υπολογισμού τις αγοραίες αξίες τους.
- Θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2016.
- Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.
- Από την 1η Ιανουαρίου καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
- Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
- Αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35%, προκειμένου να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη.
- Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ).

Μισθολογικό Κόστος στο Δημόσιο

Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει πάγωμα των αυξήσεων λόγω βαθμολογικών προαγωγών στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 2016-2018.

Επιπλέον, εφεξής θα εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες προσλήψεων, ήτοι μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις το 2016, μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις το 2017, μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις το 2018.

Έντονη ανησυχία για τα κόκκινα δάνεια

Παράλληλα με τα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως, μεγάλο πονοκέφαλο αποτελούν και τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, τα οποία στέκονται «βραχνάς» στον λαιμό της κυβέρνησης. Με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, τα πρώτα κόκκινα δάνεια έχουν ήδη ξεκινήσει να πωλούνται ή μάλλον καλύτερα να ξεπουλιούνται σε μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα, με την ύπαρξη κάποιων μικρών δικλείδων ασφαλείας.

Σύμφωνα με αυτές, θα εξαιρεθούν οι πωλήσεις δανείων, εκείνων που η αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ, και αποτελεί προϊόν αγοράς πρώτης κατοικίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αδρή ξεκαθαρίζεται ακόμη η νόμιμη μορφή του δανείου, ο ρόλος του αγοραστή, του οφειλέτη και το πως μπορεί να προστατεύει ο τελευταίος. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχουμε έντονες αντιδράσεις και αναταραχές εάν δεν προβλεφθεί μέριμνα σχετικά με αυτό το ιδιαίτερα καυτό και σημαντικό ζήτημα, με την κυβέρνηση μελλοντικά να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς τα ψέματα της θα τοκίζονται με υψηλούς ρυθμούς και δίχως προηγούμενο εξαπάτησης.

Εν κατακλείδι, και όπως συχνά αναφέρω ουδείς γνωρίζει εάν η κυβερνητική και διαπραγματευτική ατζέντα, εν τελεί, θα αποδώσει καρπούς. Το μόνο σίγουρο στην παρούσα φάση είναι το εξής: «Δεν αξίζει για καμία εξουσία και καμία καρέκλα να ξεπουλάς τις ιδέες σου, τα ιδανικά και τα πιστεύω σου, προκειμένου να υφαρπάξεις την λαϊκή εντολή για να αναπαλαιώσεις και να διαιωνίσεις αυτήν την φορά, θεωρητικά από την πλευρά των «νικητών», κακέκτυπα και αιματηρά οικονομικές στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Παλαιότερα άρθρα: