Η Άγκυρα διορίζει μόνιμο ιμάμη στην Αγία Σοφιά

imamis_agia_sofia
Διαβάστε επίσης

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή, αποφασίστηκε ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφιά σε μια θέση που είχε μείνει κενή από τότε που η Αγία Σοφιά έγινε μουσείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», υπάρχει απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται η Αγία Σοφιά, σύμφωνα με την οποία ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.

Μέχρι τώρα η προσευχή των μουσουλμάνων ακουγόταν δύο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφιά και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό. Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Αγία Σοφιά λειτούργησε ξανά ως τζαμί για τον μήνα του Ραμαζανιού, με το Κοράνι να διαβάζεται από τον εσωτερικό της χώρο και να αναμεταδίδεται από το κρατικό θρησκευτικό κανάλι TRT Diyanet.

Η κίνηση είχε τότε προκαλέσει έναν «διπλωματικό πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παλαιότερα άρθρα: