Η ανθρώπινη πλευρά του τέρατος: Ο δανός αστυνομικός που έπαιζε με το κοριτσάκι από τη Συρία (ΦΩΤΟ)

dania-syria
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με τον όρο τέρας δεν εννοώ φυσικά τον Δανό αστυνομικό. Αυτός αποτελεί την ανθρώπινη πλευρά της τερατώδους μορφής της Ευρώπης – φρουρίου, που τις αξίες του διαφωτισμού, του ανθρωπισμού τις είχε ως φράσεις σε προλόγους και επιλόγους επίσημων κειμένων που έκλειναν οικονομικές και πολιτειακές συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ενώ ακόμη και πολύ εύπορες χώρες της Ευρώπης παρουσιάζονται ανίκανες να διαχειριστούν την εισροή προσφύγων ως επί τω πλείστον από έναν πόλεμο στον οποίο και οι ίδιες συμμετείχαν, άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία δείχνουν ένα πρόσωπο ξενοφοβικό, μισαλλόδοξο και εν πολλοίς απάνθρωπο.
Οι άνθρωποι ωστόσο που έρχονται αντιμέτωποι με το δράμα τν προσφύγων, λόγω της δουλειάς τους, είναι πολλές φορές δύσκολο να μείνουν ασυγκίνητοι από την αποκρουστική πραγματικότητα. Μια συγκλονιστική εικόνα ανθρωπιάς κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο φωτογραφικός φακός, όταν ένας Δανός αστυνομικός διέθεσε λίγο από το χρόνο του για να παίξει με ένα κοριτσάκι-πρόσφυγα από τη Συρία στη γερμανική-μεθόριο, στον αυτοκινητόδρομο Ε45 βόρεια της Padborg.

Εκεί βρέθηκε και ο φωτογράφος Claus Fisker ο οποίος τράβηξε φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο Fisker έφτασε στο σημείο για να καταγράψει με την φωτογραφική του κάμερα τους 300 πρόσφυγες, που φθάνουν κυρίως από τη Συρία, και περπατούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου ελπίζοντας ότι θα φτάσουν στη Σουηδία. Ωστόσο η ατυνομία στη νότια Δανία, έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο και διέκοψε τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με τη Γερμανία, προκειμένου να μην μπορούν να περάσουν οι πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας.

«Ήταν αρκετά ζεστή μέρα» είπε ο Fisker στο BuzzFeed News. «Ο αστυνομικός πήρε τη βέρα του και έπαιξε ένα παιχνίδι με το μικρό κορίτσι. Έκρυψε το δαχτυλίδι στο χέρι και κάλεσε το κορίτσι να μαντέψει σε ποιο χέρι το είχε βάλει. Έπαιξαν μαζί για λίγο». Ο Fisker δεν κατάφερε να βρει ποιο το κορίτσι ήταν, αλλά είπε ότι ήταν μέρος μιας ομάδας προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν ελεύθερα στη Σουηδία. Δήλωσε μάλιστα πως παρά τις πιέσεις των μέσων ενημέρωσης, ο αστυνομικός θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και είπε ότι ελπίζει οι φωτογραφίες να «πουν την ιστορία από μόνες τους». «Ήταν μια συγκινητική στιγμή», δήλωσε ο Fisker. «Όλη αυτή η θλιβερή ιστορία, μου θύμισε ότι δεν πρέπει να πούμε «όχι» στους ανθρώπους και τα παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο».

goigo

;luho

jlkj

jpoj

Πηγή φωτό: lifo.gr

Παλαιότερα άρθρα: