Η Αυστραλία σχεδιάζει επ’ αόριστον κράτηση για καταδικασμένους τρομοκράτες

priso
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Αυστραλία θα προβαίνει σε επ “αόριστον κράτηση για ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, αν υπάρχει η αίσθηση ότι αποτελούν διαρκή κίνδυνο για την κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull, σήμερα Δευτέρα.

Ο Turnbull συνέκρινε το μέτρο αυτό με εκείνα που λαμβάνονται εναντίον όσων καταδικάζονται για παιδοφιλία, ενώ έκανε αναφορά στον αυξανόμενο αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως η πρόσφατη επίθεση την Ημέρα της Βαστίλης, στη Νίκαια της Γαλλίας.

«Τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, έχουν σχεδιαστεί ως αποτρεπτικός παράγοντας ως προς την τρομοκρατία, ως εργαλείο παρεμπόδισής της και ως διαβεβαίωση ότι το έθνος και ο λαός μας είναι ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά ο Turnbull στους δημοσιογράφους.

«Θα παρέχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για τους φυλακισμένους για εγκλήματα τρομοκρατίας να απεμπλακούν από περαιτέρω εξτρεμιστική δραστηριότητα», συνέχισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Η Αυστραλία, πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για ενδεχόμενες επιθέσεις από γηγενείς ριζοσπαστικοποιημένους από το 2014, έχοντας υποστεί αρκετές επιθέσεις «μοναχικών λύκων» (Lone-wolf terrorists).

Παράλληλα, περίπου 100 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Αυστραλία για τη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Μετανάστευσης της χώρας, τον περασμένο μήνα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, George Brandis, συνομιλώντας με τον Turnbull στο Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η κάθε επ” αόριστον κράτηση θα πρέπει να αποφασίζεται έπειτα από μια διαδικασία υπό δικαστική εποπτεία, η οποία θα περιλαμβάνει ιατρικές και ψυχολογικές αξιολογήσεις, καθώς και λεπτομέρειες της συμπεριφοράς του κρατουμένου στη φυλακή.

Προβλέπεται επίσης να υπάρξει μια περιοδική επανεξέταση, μια ετήσια έκθεση προς το Κοινοβούλιο, καθώς και σχετική αναθεώρηση της αποτελεσματικότητας και της περαιτέρω ανάγκης για το συγκεκριμένο μέτρο, μετά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του, όπως ανέφερε ο Brandis.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: