Η Β. Κορέα προειδοποιεί ΗΠΑ και Ν. Κορέα για «προληπτικό πυρηνικό χτύπημα»

North_Korea_weapons
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Εντάσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας δημιουργήθηκαν και πάλι, με τη Βόρεια να προειδοποιεί για αυτό που αποκαλεί ως «αδιάκριτο πυρηνικό πλήγμα για χάρη της δικαιοσύνης».

Η νέα απειλή της Πιονγκγιάνγκ να μετατρέψει τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα σε «θάλασσα φωτιάς και στάχτης», όπως αναφέρει, κάνει την εμφάνισή της καθώς οι δύο σύμμαχοι αρχίζουν τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Υπενθυμίζουμε ότι μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή καθώς και μια εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τον περασμένο μήνα εκ μέρους της Β. Κορέας έχουν εξοργίσει τόσο τη Σεούλ όσο και την Ουάσιγκτον και έχουν επιφέρει νέες σκληρές κυρώσεις από τον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, Sang-Gyun, ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου τα εξής: «Η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει αμέσως την απερίσκεπτη συμπεριφορά της που την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή». Ο ίδιος συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Αν η Βόρεια Κορέα αγνοήσει την προειδοποίησή μας και προχωρήσει σε προβοκάτσιες, οι στρατιωτικές μας δυνάμεις θα αντιδράσουν ανελέητα σε αυτό».

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότια Κορέα ισχυρίζονται ότι έχουν ενημερώσει τη Βόρεια Κορέα σχετικά με το ότι οι ασκήσεις πραγματοποιούνται ξεκάθαρα για «εκπαιδευτικούς» μόνο και σίγουρα όχι «προκλητικούς» σκοπούς.

Εντούτοις, η ανάπτυξη 17.000 αμερικανικών στρατευμάτων και 300.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών έχει καταδικαστεί από την Πιονγκγιάνγκ ως καθαρά επιθετική πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, η Σεούλ υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει κανένα σημάδι περί οποιασδήποτε ασυνήθιστης στρατιωτικής δραστηριότητα στο βορρά.

Πηγές: Euronews, Reuters

Παλαιότερα άρθρα: