Η Β. Κορέα προχωρά σε αποκαλύψεις για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα

kore_weap
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Με φόντο μια σπάνια σύγκληση του Κογκρέσου εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος τον επόμενο μήνα, η μυστικοπαθής Βόρεια Κορέα αποκαλύπτει λεπτομέρειες του οπλικού της προγράμματος, για πρώτη φορά, επιδεικνύοντας την επιδίωξή της για την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Μέχρι πρόσφατα, οι πληροφορίες σχετικά με το οπλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν γνωστές, με τις ξένες κυβερνήσεις και τους ειδικούς να βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες, μικροσκοπικά δείγματα των ατομικών σωματιδίων που συλλέγονται μετά τις πυρηνικές δοκιμές και παραμορφωμένα μέρη και υλικά που είχαν ανακτηθεί έπειτα από εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Οι συνθήκες αυτές άλλαξαν πλέον. Μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, η Βόρεια Κορέα έχει δημοσιεύσει άρθρα με τεχνικές φωτογραφικές λεπτομέρειες από μια σειρά δοκιμών και άλλων δραστηριοτήτων, που δείχνουν τον γρήγορο ρυθμό των Βορειοκορεατικών προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός πυρηνικά οπλισμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Ο λόγος για αυτές τις αποκαλύψεις, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές είναι ότι η Πιονγιάνγκ θεωρεί πως το να πείσει τον κόσμο, και τους δικούς της ανθρώπους για τις πυρηνικές της δυνατότητες είναι εξίσου σημαντικό με τις ίδιες τις δυνατότητες. Παρ “όλα αυτά, οι πραγματικές δυνατότητες και οι προθέσεις της απομονωμένης Βόρειας Κορέας παραμένουν άγνωστες σε μεγάλο βαθμό.

«Οι κοντινές φωτογραφίες των δραστηριοτήτων από τις δοκιμές είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου από τη ΛΔΚ,» όπως είπε ο John Schilling, μηχανικός αεροδιαστημικής που ειδικεύεται σε δορυφορικά συστήματα και συστήματα εκτόξευσης.

«Η διαφάνεια δείχνει ότι η βασική στρατηγική της Πιονγιάνγκ ενέχει στοιχεία τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά: είναι σημαντικό για τη Β. Κορέα όχι μόνο ότι κατέχει τις δυνατότητες αυτές, αλλά και να πείσει ότι έχει τις δυνατότητες αυτές,» πρόσθεσε ο Schilling.

Σε σχέση με τις τελευταίες αποκαλύψεις της Βόρειας Κορέας, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σάββατο ότι η χώρα είχε πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου κινητήρα ICBM. Εικόνες έδειξαν αυτό που οι εμπειρογνώμονες ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι μηχανές δύο πυραύλων R-27, σοβιετικής κατασκευής.

Τα γεγονότα στο σύνολό τους δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει φραγμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο μήνα και τις αυστηρές προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον και αλλού, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο Michael Elleman, ειδικός σε θέματα πυραύλων από τις ΗΠΑ με βάση το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

«Οι αποκαλύψεις, οι διακηρύξεις και τα «τεστ» φαίνεται να είναι μέρος μιας εκστρατείας για την αποκατάσταση της αφήγησης ότι η Πιονγιάνγκ έχει ή θα έχει σύντομα πυρηνικά όπλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ειδικός. Παράλληλα, συνέχισε λέγοντας ότι «Κάθε αποκάλυψη, αν είναι πραγματική, θα αποτελεί μέρος ενός διαρθρωμένου προγράμματος που αποσκοπεί στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της Πιονγιάνγκ. Το ανοιχτό ερώτημα είναι το κατά πόσο πραγματικές είναι αυτές οι δοκιμές;»

Ειδικοί εκ μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή των κυρώσεων στη Β. Κορέα, κατά πάσα πιθανότητα θα παρακολουθήσουν στενά αυτές τις δραστηριότητες και τις πιθανές μελλοντικές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: