Η Βραζιλία ενισχύει την ασφάλειά της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

rio_asfal
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η υπηρεσία πληροφοριών της Βραζιλίας εξέδωσε δήλωση την Τρίτη, στην οποία αναφέρει ότι ερευνά όλες τις πιθανές απειλές για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τον επόμενο μήνα, αφότου μια υποτιθέμενη Βραζιλιάνικη ισλαμική ομάδα δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Η SITE Intelligence Group, που παρακολουθεί το διαδίκτυο, ανέφερε ότι μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Ανσάρ αλ-Κιλάφα Βραζιλίας», δήλωσε σχετικά με το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Μηνυμάτων Telegram την Κυριακή, ότι προωθεί την τζιχαντική προπαγάνδα στα αραβικά, τα αγγλικά και τα πορτογαλικά .

Οι αρχές της Βραζιλίας ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας μετά την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια την περασμένη εβδομάδα, σχεδιάζοντας την εγκατάσταση περαιτέρω οδοφραγμάτων, καθώς και χρήση άλλων μεθόδων για την προστασία των επισκεπτών στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αστυνομία και ο στρατός πήραν μέρος σε ασκήσεις κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις και κατά μήκος των οδών μεταφοράς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται ότι οι αθλητικοί αγώνες θα ξεκινήσουν στις 5 Αυγούστου και αναμένεται να προσελκύσουν περίπου 500.000 ξένους επισκέπτες.

«Όλες οι απειλές που σχετίζονται με τους Αγώνες του Ρίο ερευνούνται σχολαστικά, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την τρομοκρατία», ανέφερε η Βραζιλιάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών, ABIN, σε δήλωσή της, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό της προηγουμένως άγνωστης ομάδας που φέρεται να πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της ABIN αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το εάν το μήνυμα της ομάδας αποτελεί αξιόπιστη απειλή.

Παράλληλα, από την επίθεση της περασμένης Πέμπτης στη Νίκαια, η Βραζιλία προσπαθεί να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα ότι οι Αγώνες θα είναι ασφαλείς και ότι οι τρομοκρατικές απειλές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Τη Δευτέρα, ο προσωρινός Πρόεδρος, Michel Temer, δημοσιοποίησε ένα βιντεομήνυμα, καλώντας τους ξένους να έρθουν στο Ρίο και να απολαύσουν τους Αγώνες και την ομορφιά της οικοδέσποινας πόλης.

«Έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια σε μεγάλο βαθμό στην πόλη και μπορείτε να έρθετε χωρίς ανησυχία. Μπορείτε να απολαύσετε τα θαύματα του Ρίο ντε Τζανέιρο και να παρακολουθήσετε τους Αγώνες», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σύντομο βίντεο.

Οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι στον τομέα της ασφαλείας ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με τις χώρες εταίρους για οποιεσδήποτε πιθανές απειλές ως προς τους Αγώνες, ενώ παρακολουθούν σε μόνιμη βάση chatrooms και συνομιλίες μεταξύ ατόμων που πιθανώς πρόσκεινται σε ριζοσπαστικές ομάδες.

Η μεγαλύτερη ανησυχία τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι η απειλή μιας συντονισμένης επίθεσης με πολλούς μαχητές, αλλά η πιθανότητα ότι ένας «μοναχικός λύκος» (lone wolf terrorist) θα μπορούσε να επιδιώξει επίθεση.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Βραζιλία θα παρατάξει στο μέτωπο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων περίπου 85.000 στρατιώτες, την αστυνομία και το λοιπό προσωπικό ασφαλείας, το διπλάσιο δηλαδή σε μέγεθος έμψυχο δυναμικό από αυτό που εργάστηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: