Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί για εκδικητικά χτυπήματα στο Ιράκ

die8_amnhstia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες και οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εκδίκησης σε σουνίτες που θεωρούνται ύποπτοι για υποστήριξη στον ISIL, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Σε νέα έκθεσή του, ο οργανισμός αναφέρει ότι τέτοιες επιθέσεις συνιστούν αναφανδόν εγκλήματα πολέμου.

Η δημοσίευση που τιτλοφορείται «Τιμωρημένοι για τα εγκλήματα του Daesh: εκτοπισμένοι Ιρακινοί κακοποιημένοι από την πολιτοφυλακή και τις κυβερνητικές δυνάμεις», εκθέτει μια σπασμωδική και βίαιη κίνηση εναντίον των αμάχων που εγκαταλείπουν τα υπό τον έλεγχο του ISIL εδάφη. Είναι βασισμένο σε πάνω από 470 μαρτυρίες επιζώντων και εθελοντών στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησε τις παραστρατιωτικές ομάδες και τις κυβερνητικές δυνάμεις για μία περίπτωση συγκέντρωσης χιλιάδων μεγαλύτερων σε ηλικία αγοριών και αντρών οι οποίοι, στη συνέχεια, βασανίστηκαν και δια της βίας εκτοπίστηκαν ή εκτελέστηκαν.

Η Diana Eltahawy, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ιράκ δήλωσε: «Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα από τα κράτη που παρέχουν υποστήριξη στις ιρακινές αρχές στη μάχη τους ενάντια στον ISIL να μην κάνουν τα στραβά μάτια στις συστηματικές παραβιάσεις και τα εγκλήματα πολέμου που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία δύο χρόνια».

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι κρούει τον προειδοποιητικό κώδωνα, ειδικά τώρα που η στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση της Μοσούλης από τον ISILβρίσκεται εν εξελίξει και παγιώνεται. Σε κάθε περίπτωση, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι φαινόμενο που από την αρχή των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τη δράση του Isis, έχει καταστεί ανησυχτικά σύνηθες από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Πηγές: Euronews, Reuters

Παλαιότερα άρθρα: