Η εκκλησία στην υπηρεσία της κοινωνίας: Μητρόπολη Ιλίου και οικογένειες ΡΟΜΑ

roma-iliou
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Δεν πρόκειται για μια ακόμη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, σαν τις δεκάδες που τρέχουν σε κατά τόπους μητροπόλεις σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαιότερο.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Μητρόπολη Ιλίου, εγκαινίασε την Πέμπτη το πρόγραμμά της «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας ΡΟΜΑ». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης που σκύβει πάνω σε κάποιες από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στην περιοχή, εκείνων των παιδιών ΡΟΜΑ.

Δεν πρόκειται για μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης όπως εκείνες στις οποίες αθόρυβα επιδίδεται η εκκλησία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά για μια πρωτοπόρα προσπάθεια με εκπαιδευτικούς, παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που έχει ως στόχο την μείωση της κοινωνικής περιθωριοποίησης των τσιγγανοπαίδων προσεγγίζοντάς τους μέσα από την εκπαίδευση.

Οι καινοτόμες αυτές δράσεις ήδη από την πρώτη χρονιά φιλοδοξούν να αλλάξουν στο μέτρο του δυνατού, όχι μόνο τις προοπτικές του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε περιοχές με σύνθετα προβλήματα συμβίωσης πληθυσμών όπως ο Δήμος Φυλής, σύμφωνα με την Μητρόπολη Ιλίου.

Αυτό δε που κάνει την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα,  ακόμη πιο σπουδαία είναι ότι το δεύτερο στη σειρά πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους της Μητρόπολης. Οι δυσκολίες να επιτευχθούν χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές φαίνεται ότι δεν πτόησε τον σεβασμιότατο και την ομάδα οργάνωσης του προγράμματος.

«Όταν εκλέχτηκα Μητροπολίτης στην νεοσύστατη Μητρόπολη Ιλίου παρατήρησα την πολυπολιτισμικότητα των μαθητών που υπήρχε στα όρια της Μητρόπολης, άρχισα λοιπόν να έχω κάποιες προτεραιότητες, μέσα στις οποίες και το θέμα των τσιγγάνων μαθητών, είχα λοιπόν ένα όνειρο, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς μου συνεργάτες και τον κ. Δημήτρη Ανυφαντάκη» είπε ο κ Αθηναγόρας στην ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα.

45 παιδιά από 30 οικογένειας ελλήνων τσιγγάνων συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα στα πλαίσια διεύρυνσης της παρέμβασης και τους στόχους του Προγράμματος για τα παιδιά και τις οικογένειες ΡΟΜΑ.

Ο κ. Ανηφαντάκης, επικεφαλής του προγράμματος ανέφερε: «Για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο πρόγραμμα αυτό αλλά και για την Μητρόπολη Ιλίου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, με αγάπη και παιδεία πηγαίνει ο κόσμος μπροστά. Για μας δεν υπάρχουν πράγματα που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους, μόνο πράγματα που τους ενώνουν. (…)Το πρόγραμμα «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας ΡΟΜΑ» είναι μια σπίθα που φιλοδοξεί να ανάψει μια μεγάλη δάδα που θα φωτίσει κάθε άλλη πρωτοβουλία, εκκλησιαστική ή μη που θα στοχεύει στην άρση των αποκλεισμών και των αγκυλώσεων που δημιουργεί ο φόβος απέναντι στο διαφορετικό και εμποδίζει  την σύγχρονη παιδεία να πετύχει την αποστολή της».

Δείχνει όντως το δρόμο αυτή η πρωτοβουλία, που έρχεται να διαγράψει όλες τις προκαταλήψεις όσων δεν είναι πληροφορημένοι για την ποιότητα του εκκλησιαστικού έργου στην κοινωνία και τις δυναμικές που αυτό εμφανίζει σε καιρούς κρίσης.

Παλαιότερα άρθρα: