Η έκπληξη Μητσοτάκη σε μια ανούσια βραδιά

tsipras_mitsotakis
Διαβάστε επίσης

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή εν τέλει περιείχε περισσότερες…εκπλήξεις απ’ όσες θα ανέμενε κανείς. Αφενός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά ζήτησε με τόση σαφήνεια εκλογές, αφετέρου ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια εμφάνιση κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί, προανήγγειλε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσσοδάνεια των κομμάτων, εκτιμώντας πως αυτό θα είναι ένα καλό αντίβαρο για τα σκληρά μέτρα που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Τσίπρας και το περιβάλλον του καλλιεργούσαν σημαντικές προσδοκίες για την εν λόγω διαδικασία, επιμένοντας πως θα ακουστούν ονόματα κλπ. Ενδιαφέρον όμως έχει πως δεν ακούστηκαν συγκεκριμένα ονόματα, όπως φερ ειπείν του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο των σκανδάλων», τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens, την επαναδιαπραγμάτευση της οποίας ζήτησε να εξετάσει η επιστημονικής επιτροπή της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει ένα ισχυρό εναλλακτικό επιχείρημα έναντι των σκληρών μέτρων που θα κλειδώσουν τις αμέσως επόμενες μέρες για να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς, ακόμα και αν η εξεταστική επιτροπή δεν καταλήξει πουθενά, για περίπου 2 μήνες θα ακούγονται στα ΜΜΕ ονόματα και διαδικασίες που προκαλούν τη λαΪκή οργή, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, όπως έλεγαν πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, ίσως την καλύτερη εμφάνισή του από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος της ΝΔ. Ίσως και γι’ αυτό κεντρικά στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν στη συνέχεια πως «απόψε ο Κυριάκος έγινε αρχηγός», τονίζοντας το ηγετικό προφίλ που απέκτησε μετά τη χθεσινοβραδινή αναμέτρηση ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας τη λέξη «φύγετε!», προκειμένου να ζητήσει εκλογές, χωρίς βέβαια να πει τη λέξη. Πλην όμως, ήταν σαφές τι εννοούσε και η αποστροφή του αυτή «ζέστανε» τα μέλη της γαλάζιας ΚΟ, τα οποία στο τριήμερο που πέρασε έγιναν κοινωνοί μηνυμάτων έντασης της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ το αμέσως επόμενο διάστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Το επιτελείο της ΝΔ κράτησε το χαρτί των εκλογών ως επτασφράγιστο μυστικό, με τα σενάρια πριν τη συζήτηση να θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να παίζει το χαρτί του αιτήματος πρόωρων εκλογών μόνο στη δευτερολογία του και μόνο αν ο κ. Τσίπρας τον προκαλούσε με τη ρητορική του. Πλην όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να παίξει το χαρτί κλείνοντας την πρωτολογία του, ως επιστέγασμα μιας στρατηγικής κλιμάκωσης της έντασης που ακολουθούσε η ΝΔ εδώ και αρκετές ημέρες και η οποία θα ήταν λειψή, αν ο πρόεδρος του κόμματος δεν ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρας στο τέλος.

Όπως και να έχει, σοφότεροι επί της ουσίας από τη συζήτηση που έλαβε χώρα δεν γίναμε, ούτε η κυβέρνηση έδωσε σοβαρές απαντήσεις για την φοροκαταιγίδα που αναμένεται ή, ακόμα πιο σχετικά, γιατί δεν κατήργησε τις νομοθετικές παρεμβάσεις, τις οποίες ο κ. Τσίπρας από βήματος Βουλής κατήγγειλε ως σκανδαλώδεις και ως παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Αντίθετα, πολλοί ίσως να περίμεναν ο κ. Μητσοτάκης να μετατραπεί σε «σάκο του μποξ», πλην όμως ο πρόεδρος της ΝΔ κατέβηκε με συγκεκριμένη στρατηγική στο «γήπεδο» και, σύμφωνα με τα όσα συζητούσαν στα πηγαδάκια της Βουλής ακόμα και πολιτικά στελέχη που δεν προέρχονταν από τη ΝΔ ή δημοσιογράφοι, κέρδισε κατά τεκμήριο τις εντυπώσεις.

Υ.Γ. «Λεκτικό λάθος» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μουζάλα για τη «Μακεδονία». Άρα, το θέμα έκλεισε κανονικά. Βέβαια, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα βρει αυτή την υποχωρητικότητα μπροστά του, μιας και στο τέλος του Μαϊου έρχεται το συνέδριο του κόμματός του. Και τα σύννεφα ήδη έχουν αρχίσει και μαζεύονται πάνω από τον Άγιο Σώστη…

Παλαιότερα άρθρα: